Celje v 580.000 evrov vredno naložbo širitve sistema KolesCe

Foto: občina Zreče

Celje, 22. oktober 2020 – KolesCE se je v Celju odlično prijelo, sporočajo iz Mestne občine Celje. Iz tega razloga si na občini želijo s pomočjo finančnih spodbud, ki so občinam namenjene za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture, sistem izposoje javnih koles razširiti. Na javni razpis Eko sklada so v ta namen oddali vlogo za projekt Širitev sistema izposoje javnih koles – bike sharing.  Projekt je ocenjen na nekaj manj kot 580.000 evrov in zajema postavitev 12 novih postaj za izposojo javnih koles.

V primeru uspešne kandidature na javnem razpisu si lahko občina obeta sredstva v višini 250.000 evrov.

S širitvijo želijonove postaje zgraditi na lokacijah Plava laguna, Mirna pot, Trubarjeva ulica – Čopova ulica, Dečkova cesta – Ingrad, Ulica mesta Grevenbroich – Drapšinova ulica, Pod lipami, Polule, Milčinskega ulica, Ribarjeva ulica, Celjski sejem, Ljubečna in Teharje.

Sistem izposoje javnih koles KolesCE je v Celju zaživel pred dvema letoma. Jeseni 2018 so postavili 17 postaj in kupili 100 koles, letos maja pa so kupili še 50 koles in namenu predali novih 5 postaj. Občanke in občani ter seveda tudi obiskovalci imajo zdaj v Celju na voljo 22 postaj in 150 koles za izposojo, od katerih je večina električnih.

Število uporabnikov sistema, ki so ga uvedli tudi v nekaterih sosednjih občinah, narašča iz meseca v mesec. Konec septembra smo imeli v sistemu KolesCE (na območju naše občine) že 7.950 registriranih uporabnikov, ki so skupaj od uvedbe sistema prekolesarili že več kot 115.000 kilometrov. V septembru smo samo v enem dnevu zabeležili 332 najemov, kar je največ doslej.

M.I.