Celjski kriminalisti zaključili obsežno preiskavo v kateri so ugotovili oškodovanje več kot 400 delavcev v skupni višini več kot 2,1 milijona evrov

Foto: pixabay.com

Po podatkih Policijske uprave Celje so celjski kriminalisti konec maja letos zaključili obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so trije osumljeni slovenski državljani, z
dlje časa trajajočim in ponavljajočim sistematičnim izvajanjem navedenega kaznivega dejanja v času od leta 2011 do leta 2019, 423 delavcev zaposlenih v gradbeniškem sektorju, z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov, oškodovali za najmanj 2,1 mio EUR.

Preiskava je pokazala, da so delodajalci zaposlovali ter po določenem času prezaposlovali delavce, predvsem iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije v vedno nove in nove družbe, katerih upravitelji so bili tako imenovani slamnati direktorji. V letih od 2011 do 2019 so osumljenci upravljali s kar 22 gospodarskimi družbami. Pri tem naj bi zavestno in izključno z namenom koristoljubja ravnali v nasprotju z določili delovnopravne zakonodaje. Prav tako v tem času zaposlenim niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje,prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj s področja kršitve temeljnih pravic delavcev so policisti podali kazenske ovadbe zoper odgovorne osebe.

Uredništvo