Da boste vedeli! Če vam pismo pošlje Janez Janša kot predsednik vlade je po mnenju informacijske pooblaščenke zloraba osebnih podatkov, če vam ga Inštitut 8. marec je v skladu z zakonom

Foto: Twitter (Ministrstvo za javno upravo)

Vse bolj kaže, da so državne institucije zelo skladne s trenutno oblastjo in posledično civilnimi iniciativami, ki imajo velik vpliv na delovanje Golobove vlade. To dokazuje tudi odločitev informacijske pooblaščenke glede Inštituta 8. marec, kateremu je kot kaže dovoljeno več kot ostalim institucijam v Sloveniji, med drugim uporaba osebnih podatkov državljank in državljanov.

V času vlade Janeza Janše je namreč ista informacijska pooblaščenka problematizirala uporabo osebnih podatkov vlade za namen ozaveščanja ljudi v boju z epidemijo. Informacijska pooblaščenka je takrat zadevo označila za nedopustno, saj naj bi vlada s tem uporabila zaupne podatke.

Ko gre za civilne iniciative blizu Golobovi vladi informacijska pooblaščenka uporablja popolnoma drugačna merila. Inštitut 8. marec je namreč kot civilna iniciativa prišel do elektronskih naslovov posameznikov v požaru na Krasu.

Informacijska pooblaščenka je v tem primeru odločila, da ne bo uvedla inšpekcijskega postopka, ker naj bi bila ta zadeva v pristojnosti Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS. Prijaviteljem je svetovala, da se za reševanje zadeve obrne na AKOS.

Toliko o enakih merilih državnih institucij v Sloveniji.

Vir: Twitter