Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič, ki je tudi član vladne ekspertne skupine za izhod iz gospodarske krize, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa, ugotavlja, da gredo stvari predaleč.

Glede kriznega dodatka se sooča z vprašanji, ki presegajo vse meje. V nadaljevanju objavljamo zapis, ki ga najdete na Facebooku Simičevega podjetja.

 

Spoštovani!
Upal sem, da mi tega ne bo potrebno zapisati, toda zadeve gredo predaleč. V PKP 7 je določeno, da se vsem zaposlenim, ki so prejeli novembrsko bruto plačo v nižjem znesku, kot znašata dve minimalni bruto plači, prejmejo pri decembrski plači krizni dodatek v znesku 200,00 EUR. Ta znesek delodajalcu povrne država. Še enkrat poudarjam, gre za krizni dodatek. Upam, da več ali manj vsi vemo, kaj pomeni beseda kriza. Gre za nekaj hudega, slabega, padec gospodarske rasti, ni sredstev za izplačilo plač, delavci nimajo dela in še bi lahko naštevali. Zato se je država odločila, da pomaga tem zaposlenim.
V zadnji dneh so me zasula vprašanja, ali se lahko krizni dodatek izplača tistim, ki so prejeli poslovno uspešnost oziroma božičnico. Predvidevam, da so v prvi polovici leta prejeli tudi regres za letni dopust. Nato sledi vprašanje, zakaj se v novembru ne upošteva 1/12 poslovne uspešnosti ali božičnice. Vse to samo zato, da bi lahko poleg poslovne uspešnosti oziroma božičnice, prejeli še krizni dodatek.
Dragi moji, če vam lahko tako rečem, krizni dodatek je namenjen tistim, ki so v krizi, ki potrebujejo denar za preživetje, ne pa tistim, ki prejmejo poslovno uspešnost oziroma božičnico. Prosim vas. Vse ima svoje meje.
Pozdrav.
Ivan Simič

Vir: Facebook