Delavska zveza Slovenske demokratske stranke je 31. 1. 2019 pričela s svojim projektom »Delavska zveza prihaja med vas«. V okviru tega projekta so tega dne v Šentjurju v prostorih tamkajšnje občine gostili slovenskega teologa in filozofa dr. Ivana Janeza Štuheca. Gost je vse prisotne navdušil s svojim razmišljanjem in neposrednimi odgovori.

V uvodu je predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret, ki je tudi povezovala pogovorni večer povedala, da so si v omenjenem forumu že dalj časa želeli v svojo sredino povabiti dr. Ivana Janeza Štuheca, ker je človek, ki je brez dlake na jeziku in stvari pove kot jih vidi in razume in ne kot to želijo drugi. Zato je bila mnenja, da so izbrali ravno pravi trenutek za povabilo omenjenemu gostu, saj smo v zadnjem času priča prenakaterim pritiskom na medije in samo svobodo govora.

V pogovoru sta se mag. Mojca Inkret in dr. Ivan Janez Štuhec dotaknila različnih tem glede svobode govora in razpršenosti našega medijskega prostora. Tako sta se dotaknila časov Ivana Cankarja in takratne medijske pluralnosti, do teme kako je bila nekdanja oblast mnenja, da je edini ostali sovražnik države cerkev, do dogajanja, ki se dogaja danes, ko se izvršilna veja oblasti vmešava v oglaševanje državnih podjetij v medijih, saj po njihovem mnenju širi sovražni govor. Zaradi tega sta se sogovornika dotaknila tudi zloglasnega 133. člena Kazenskega zakonika SFRJ za katerega pa je dr. Ivan Janez Štuhec povedal, da se nam kljub vsemu ni potrebno bati, da bi se vrnil v našo zakonodajo.

Gost večera je povedal, da je tudi sam bil priča določenim pritiskom na svoje razmišljanje, ob tem je navzočim zaupal: »Kot takratni bogoslovec smo imeli pri nas ob 29. novembru gosta Mitjo Ribičiča. Po uvodnem nagovoru sem ga vprašal kako ste lahko komunisti sodelovali s krščanskimi demokrati do Dolomitske izjave, naprej pa ne več.« To je bilo tako pregrešno vprašanje, da je takratni pomožni škof Vekoslav Germič poslal zahtevo, da se dr. Ivana Janeza Štuheca izključi iz Teološke fakultete. Seveda se to ni zgodilo in so mu v nadaljevanju omogočili obisk pri Miloradu Đilasu.

V nadaljevanju je dr. Štuhec pojasnil tudi, da danes otroci ne morejo razumeti Ivana Cankarja, ker je med tema obdobjema bistvena razlika v socialnem statusu. Kljub temu, da Cankar ni bil najbolj zgleden kristjan in tudi njegovo življenje ni bilo najbolj zgledno, je vso svojo materijo črpal iz vsakdanjega življenja, ki je še kako temeljila na krščanstvu. Dotaknil se je tudi teme verouka v šolah. »Sem strogo proti verouku v šoli ampak šole bi morale imeti versko vzgojo. Pri tem predmetu bi se morali učenci seznaniti z vsemi verstvi sveta,« je povedal dr. Štuhec.

Glede pritiska izvršilne veje oblasti na določene medije je dr. Ivan Janez Štuhec mnenja, da imamo v Sloveniji marionetne vlade in, da mnenje Marjana Šarca o oglaševanju državnih podjetij v nekaterih medijih, ki po njihovem širijo sovražni govor ni njegovo lastno mnenje. Mnenja je, da je to mnenje Milana Kučana, ki je sam pričel s sovražnim govorom na Ilovi Gorci, ki pa ga predvsem levi mediji potvarjajo in ga razglašajo že tri mesece. Po njegovem je tudi velika težava v medijskem prostoru, da so le-ti odvisni od kapitala političnih opcij. S tem, da desna politična opcija nima dnevnega časopisa, saj so po njegovem mnenju vsi dnevni časopisi še kako dobro financirani s strani levega političnega bloka. Ker je temu bilo tako že skozi večino 20. stoletja imajo ti mediji veliko prednost pred samimi desnimi mediji.

Za konec je dr. Ivan Janez Štuhec dodal, da bi v Sloveniji uravnotežen javni prostor, če bi imela nacionalna RTV dva programa, enega bolj provladnega in enega proopozicijskega. Tudi imenovanje direktorjev radia in televizije bi moralo biti povsem drugačno. V kolikor bi bil direktor televizije bolj naklonjen levi politični opciji bi moral biti direktor radia človek, ki bi ga imenovala desna politična opcija. In tako bi lahko dobili uravnotežen medijski prostor, da trenutno temu ni tako potrjuje tudi dejstvo: » Jaz sem bil član programskega sveta na RTV štiri leta. Povem vam to je Sizifovo delo,« je dejal dr. Štuhec in nadaljeval, da ima leva politična opcija dovolj članov v svetu, da lahko naredi tako kot je njej po volji.

Govora je bilo tudi o Patrii in Zvonovih. Na to temo je dr. Štuhec povedal, da v primeru neodvisnega medijskega poročanja teh dogodkov v Sloveniji sploh ne bi bilo in vsak novinar, ki bi sam razmišljal, o teh dveh temah ne bi poročal, ker jih praktično ni bilo. Primer Zvonov je sam osebno do potankosti opisal v knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov.

Gost večera se je dotaknil še nekaterih političnih tem, saj je občinstvo izkazalo velik interes za različne poglede na aktualno politično dogajanje v Sloveniji.

M.I.