Dr. Matej Avbelj: “Sistem v katerem se “neodvisni” in “nepristranski” novinarji pridružijo upravljanju političnih funkcij ni demokracija. V kolikor pa je, gre brez dvoma za hud sistemski problem”

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Redni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Nove univerze prof. dr. Matej Avbelj je za Ius-info zapisal nekaj vrstic o tem, kaj za družbo pomeni vključevanje “neodvisnih” in “nepristranskih” novinarjev v upravljanje političnih funkcij. Dr. Avbelj je predvsem kritičen do tega, da se v takšne “mahinacije” zapletajo tudi novinarji “javnega medija”, zato težko govorimo o zdravi demokratični družbi.

Dr. Matej Avbelj bralce najprej v nekaj besedah nagovori, da nas po počitnicah čaka v jesen, ki nam bo prinesla mnogo izzivov in je lahko za mnoge precej huda izkušnja. Tudi v Sloveniji se temu ne bomo mogli izogniti, lahko pa nas doleti še huje kot preostali svet, saj smo se zopet znašli sredi medijsko in politično “razglašenega” časa. V Sloveniji smo namreč po vsakih volitvah priča razgrnitvi dodatne dimenzije sistemskega problema demokracije, ko zmagajo “napredne” sile, ki nam ponudijo nove obraze.

“Zanima me, če zna kdo odgovoriti na vprašanje, kako se imenuje oblika političnega sistema, v kateri »neodvisni«, »nepristranski« novinarji, najpogosteje brezhibnega »javnega medija«, ki so pod prejšnjo oblastjo le-to nemilostno nabijali, često tudi pod vsakršnim nivojem profesionalnega novinarskega delovanja, pod novo oblastjo ne le pospravijo svoje kritično pero in mikrofon, temveč odkrito slavijo zmago nove oblasti, ki se ji v vsej svoji »neodvisnosti« in »nepristranosti« tudi pridružijo z upravljanjem političnih funkcij? Pri tem pa jih novi predsednik vlade – zlasti menda najboljše med preiskovalnimi novinarji – odkrito vabi v svoje politične vrste?”, se v razmišljanju za Ius-info sprašuje dr. Avbelj.

V nadaljevanju podaja odgovor, da takšen sistem vsekakor ni demokracija, v kolikor pa je imamo vsekakor hud sistemski problem. “Zakaj: resnične demokracije ni in je ne more biti, če ne obstaja profesionalni ceh, po imenu novinarstvo, zasebno in še posebej – v Evropi – javno, ki kot del svojega poklicnega poslanstva skrbi, da se v pogojih čim večje pluralnosti, uporabljajoč profesionalne instrumente novinarskega poklica, ločeno od vsakokratne vladne in opozicijske politike išče resnica o javnih in tistih zasebnih zadevah, ki v vplivajo na javno,” še dodaja dr. Avbelj.

Celotno razmišljanje prof. dr. Mateja Avblja si lahko preberete tukaj.

Vir: Ius-info