“Upam da se vsak zaveda, da je vsak stik lahko rizičen in da se temu primerno tudi vedejo. Ne smemo podcenjevati problema,” je poudaril vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki dr. Matjaž Jereb. Pojasnil je tudi, da če bi se odločili za “ugasnitev javnega življenja”, to ne bo strokovna odločitev, saj prinaša za seboj kar nekaj posledic, je pa po njegovem mnenju to rešitev problema.

V sredo je bilo opravljenih 6215 testov, potrjenih okužb pa je bilo 1663. Delež pozitivnih testov je bil 26,67 odstotkov. Najvišjo incidenco ima gorenjska regija, tam je bilo v 14 dneh 759 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Obalno-kraška regija je še edina oranžna regija, tam je 14 dnevna incidenca 131, število okužb se povečuje. 357 bolnikov je rabilo bolnišnično oskrbo, 62 oseb je na intenzivnem oddelku. Umrlo je devet oseb.

Trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč ljudi
Infektolog dr. Matjaž Jereb je povedal, da je vsak dan več okuženih oseb, trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč državljanov. Tudi v bolnišnici jih je vedno vedno več, prav tako na intenzivnem oddelku. “Še obvladujemo razmere, smo zaskrbljeni,” je dejal Jereb. Skrbi nas, da ne bo dovolj postelj, imamo sicer rezervne načrte, kako povečati število postelj. Vendar pa je dodaten problem tudi to, da zboleva zdravstveno osebje, v ljubljanskem Kliničnem centru je že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev. V Sloveniji je trenutno na intenzivnih oddelkih 62 oseb, v Ljubljani jih je dvaindvajset. Najstarejši bolnik je star 85 let, najmlajši pa 42 let. Na kliniki so tudi trije otroci, a razlog za hospitalizacijo ni covid, bolnišnično oskrbo rabijo zaradi drugih bolezni.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.