Dr. Stane Granda mnenja, da nastop Milana Kučana v Dražgošah prikazuje psihično stanje, ki izhaja iz ugotovitve, da je vsega, za kar si žrtvoval celo življenje, dokončno konec

Foto: Twitter (Matjaž Lesjak)

Zgodovinar dr. Stane Granda je za Novo24TV pripravil analizo nastopa Milana Kučana na zadnji slovesnosti v Dražgošah. Po besedah Grande si v prvi vrsti takšno ravnaje nekoga v zrelih letih in epidemioloških razmerah, zasluži samo pomilovanje. Granda je še prepričan, da je bil nastop Milana Kučana ceneno hujskaštvo, manifestacija bolestne politične in ideološke nestrpnosti. Poleg tega je njegov nastop ocenil še z besedami: “Njegov nastop lahko razumemo samo kot izraz psihičnega stanja, ki izhaja iz ugotovitve, da je vsega, za kar si žrtvoval celo življenje, dokončno konec.

V teh časi se tudi slika okoli dogodkov v Dražgošah vse bolj “kristalizira”. zgodovinarji so vse bolj mnenja, da v resnici ni šlo za bitko, ampak umik partizanov, ki so v vas zvabili Nemce, domačine pa pustili na milost in nemilost. V tej moriji je bilo pobitih 41 domačinov in 7 partizanov. na tem mestu je bil kasneje postavljen spomenik pod katerega so pokopali partizane, hkrati pa kljub nasprotovanju sorodnikov tudi domačine.

Dr. Stane Granda je za Novo24TV letošnji dogodek v Dražgošah opisal: “Letošnje Dražgoše so bile vsestranska beda dolgoletnih prizadevanj naših “zmagovalcev” nad tamkajšnjo tragedijo. V bistvu se je zgodilo nespodobno onečaščenje tamkajšnjih 41 domačinov, ki jih je okupator zverinsko pobil. Krivci za množični umor so ga nekaj let skušali prikazati kot veličastno zmago, kar je norčevanje iz svetosti življenja. Njeno vojaško ozadje je bila ena največjih partizanskih vojaških napak. Večja je samo še Javorovica nad Šentjernejem leta 1944.

Ob tem je Grada še prepričan, da so “kulovci”, ki so na dogodek vabili in tam na koncu niso bili, s tem ponižali Kučana. Zakaj pa so se tako odločili, vedo po njegovih besedah le oni sami. Prav tako naj bi po besedah Grande “kulovci” na proslavo poslali tiste, ki so intelektualna sramota njihovih strank.

Nova24TV se je na temo Dražgoš pogovarjala tudi članom predsedstva Demosa in predsednikom Nove socialdemokracije Andrejem Magajno. Magajna je prepričan, da gre v primeru Dražgoš za enega največjih mitov, saj so v resnici partizani domačine pustili na milost in nemilost okupatorju. Po njegovem mnenju namreč ponoči, ko so v vas prišli Nemci, tam ni bilo več nobenega partizana, ampak so se ti umaknili na Jelovico. Največjo krivdo pri tem po mnenju Magajne ne nosijo partizani, ampak komunisti. O resničnosti teh navedb je poročal tudi Franc Kavčič.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV