“Jaz bi se na vašem mestu vprašal, kako nevarna je granitna kocka, če huligan zgrabi granitno kocko in fotografa oziroma policista z njo udari po glavi. Granitna kocka je desetkrat ali stokrat bolj nevarna kot pa gumijasti naboj,” je bil jasen državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, ki se je odzval na vprašanje glede tega, kako nevarni so v resnici gumijasti naboji, ki naj bi jih na nedavnih četrtkovih izgredih uporabila policija. Kangler je bil tudi jasen, da bodo udeležence neprijavljenih protestov in hujskače, ki pozivajo h kršitvam pravil, v skladu s prenovljenim zakonom doletele visoke globe, in sicer med tisoč in deset tisoč za prve oziroma 1500 in 15 tisoč evri za slednje, saj množična zborovanja v času epidemije, ogrožajo zdravje nas vseh. Za konec je zgrožen pristavil: “Predvsem pa ne čutim te sinergije opozicije, ki bi skrbela, da bi pomagala poziciji oziroma vladi, da prebrodimo krizo. Oni se predvsem ukvarjajo s tem, kako in na kakšen način zamenjati predsednika vlade ter ponovno priti na oblast.” 

V tokratni Temi dneva se je novinar Luka Svetina uvodoma spomnil na nedavne nasilne četrtkove proteste: “Policija je na četrtkovih izgredih, ko se je vnel spopad med policisti in huligani, prvič v zgodovini naše države, uporabila gumijaste naboje, poroča spletni portal 24ur. Ti se uporabljajo z bombometom kalibra 40 milimetrov, o čemer naj javnost ne bi bila obveščena. Protesti 5. novembra so bili eni hujših v Sloveniji v zadnjih letih. Obveščevalne službe in policija pa so opozarjale, da imajo informacije, da bi se lahko spremenili v izgrede.” Kot je v nadaljevanju še navedel Svetina, naj bi nekateri prišli na izgrede prav s tem namenom, da bi napadli policiste. Grožnje so po njegovih besedah huligani tudi uresničili, v spopadih pa je bil huje ranjen tudi fotograf fotoagencije BoBo, ki se zaradi hudih posledic napada, zdravi v UKC-ju Ljubljana. Novinar je ob tem še navedel, da so po zraku letele tudi granitne kocke, palice, kamni in pirotehnični izdelki. So pa, kot je še navedel novinar, četrtkovi protesti dobili tudi pravni epilog. Iz predlog šestega protikoronskega paketa je razvidno,  da bodo za demonstrante v veljavi nova pravila. 59. člen zakona o nalezljivih boleznih je bil dopolnjen, v njem pa je navedeno, da je za udeležence shoda, ko je pristojni organ le tega prepovedal zaradi širjenja nalezljive bolezni, za posameznika predvidena kazen, v višini med tisoč in deset tisoč evrov globe. Z globo od 1500 do 15 tisoč evrov, pa se kaznuje posameznika, ki javno poziva h kršitvi predpisov in odredb, ki jih je pristojni organ zaradi širjenja nalezljive bolezni zapovedal oziroma omejil zbiranje na javnih krajih.

 

 

“Slovenska policija je protestnike, prvič po letu 2012, ko je bila prav tako na oblasti vlada Janeza Janše, razgnala z vodnim topom, ko je Slovenijo zajel val protestov, ki so se začeli v Mariboru. Takrat je bil Mariborski župan, katerega odhod so želeli protestniki, Franc Kangler, ki je danes naš gost v studiu,” je svoj uvodni govor zaključil Svetina. Kangler je sicer državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve. Najprej je Svetino zanimalo kako nevarni so gumijasti naboji. “Sedaj je prišlo v javnost, da so policisti streljali. Vemo, da so nekaj smrti v preteklosti že povzročili. Izumilo jih je britansko obrambno ministrstvo pred pol stoletja.” Kangler je na to odvrnil: “Jaz bi se na vašem mestu vprašal, kako nevarna je granitna kocka, če huligan zgrabi granitno kocko in fotografa oziroma policista z granitno kocko udari po glavi. Granitna kocka je desetkrat ali stokrat bolj nevarna kot pa gumijasti naboj.” Kangler je ob tem še dejal, da prej lahko nekoga ubiješ z granitno kocko, kot pa z gumijastim nabojem. Bivši Mariborski župan pa je še pristavil, da če nek policist uporabi gumijasti naboj, da bi preprečil napad nekoga drugega z granitno kocko, s katero huligan streže po življenju tistega, ki se je na nekem kraju znašel in je povsem miroljuben, kot na primer fotografu, potem gumijasti naboj ni nevaren za okolje, razen za tiste, ki kršijo predpise.

Svetina pa je ob tem spomnil na to, da se je debata zadnje čase gibala okoli tega, kako daleč lahko gredo policisti s sredstvi prisile. Obstajajo namreč vodni topovi, solzivec, gumijasti naboji itd. Na drugi strani pa smo lahko videli nasilje celo nad sedmo silo, počeno lobanjo fotografa. “Kako daleč policisti smejo iti?” je ob tem še zanimalo Svetino, na kar je Kangler odvrnil: “Policisti smejo iti tako daleč, da na začetku opozarjajo huligane, potem pa uporabijo najmilejše prisilno sredstvo. Če pa niso učinkoviti pa prisilna sredstva stopnjujejo. In tudi v teh izgredih so ocenili in jih stopnjevali na ta način, da so morali uporabiti prisilno sredstvo – konjenico in prisilno sredstvo vodni top.” Vodja oddaje je ob tem navedel podatek, da je bilo prijetih deset nasilnežev, kar je policija prejšnji teden javnosti tudi sporočila. Na novinarsko vprašanje, kakšne kazni čakajo nasilne izgrednike, pa je Kangler odvrnil: “Ta zadeva se še preiskuje, težko komentiram kakšne bodo kazni, je pa zares žalostno, da imamo nacionalno televizijo, na kateri se pojavi eden izmed organizatorjev, ki je bil v zadnjem času že obravnavan zaradi kriminalnih dejanj in s katerim je bil celo opravljen intervju, on pa opozarja novinarje televizijske hiše, da naj bodo dovolj dobro opremljeni, da naslednjič ne bodo skupili na neprijavljenih shodih.” To je po njegovem prepričanju nedopustno in neprimerno ter je žalostno za neko televizijo, ki jo vsi plačujemo.

Veliko protestnikov, ki niso znali niti govoriti slovensko
“In jaz pozivam vse tiste, ki želijo protestirati, da protestirajo v skladu z vsemi predpisi, v skladu z zakonom, ne pa da izkoriščajo epidemijo, da želijo povzročiti kaos med poštenimi Slovenci in državljani republike Slovenije. S posnetkov smo lahko ugotovili, da je bilo kar veliko protestnikov, ki niso znali niti govoriti slovensko. Danes pa se Slovenci sprašujejo, kdo so ti protestniki, predvsem v imenu koga so nastopali proti policiji in razbijali po glavnem mestu Ljubljani.” Svetino pa je ob tem še zanimalo kdo bi moral umiriti strasti, da se podobni izgredi v bodoče ne bodo več dogajali. Omenil je še ministra Aleša Hojsa, ki je neposredno napadel tudi medije, da so več mesecev dajali podporo petkovim kolesarjem, po drugi strani pa je opozicija napadla vlado, da je le-ta sama organizirala ta protest, in da le-ta samo njim koristi. “Kako doseči nek konsenz?” Kangler je ob tem dejal: “Beseda je odveč. Slovenija se je tako kot vse evropske države in preostali svet, znašla v pandemiji in zdravi razum je tisti, ki bi moral združiti pozicijo in opozicijo. Sam osebno sem spremljal te proteste, predvsem pa sem spremljal Twitter opozicije. Niti enega iz opozicije, ne Fajonove, ne Šarca, ne Nemca, ne kogarkoli nisem zasledil, da bi bil na dan protestov kritičen do protestnikov in do samih napadov na policiste ter do dejanj, ki so jih povzročili.”

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.