Dvoličnost ne pozna meja. V preteklosti grenil življenje, danes za knjigo o življenju Ivana Krambergerja piše spremne besede

Foto: Nova24TV

Predstavitev knjige o Ivanu Krambergerju je nakazala, da okoliščine njegove smrti nikoli zares niso bile pojasnjene in tudi zaradi določenih teženj nikoli tudi ne bodo. Na zgoraj omenjeno dejstvo je opozoril Lojze Peterle z besedami: “Tragična smrt Ivana Krambergerja, ne glede na resnični motiv, ni v čast Sloveniji. Če bi bil pokojni samo posebnež ali burkež, kot ga nekateri diskvalificirajo, bi se mu krogla junija 1992 mogoče izognila. Ivan Kramberger je bil politično samosvoj in čist politični pojav,” je na predstavitvi knjige “Komu je bil napoti Ivan Kramberger.”

Da knjiga prikazuje zelo trhle temelje domnevnih krivcev za umor Ivana Krambergerja kaže tudi dejstvo, da je avtor Igor Kršinar, ki je Reporterjev novinah, hkrati pa so bili na predstavitvi prisotni Milan Kučan, Mitja Klavora (operativec afere Depala vas in direktor kriminalistične službe) ter Ivo Vajgl.

V torek je namreč minilo 30 let od kar je pod streli ugasnilo življenje Ivana Krambergerja, takratnega predsedniškega kandidata. Ivek kot so ga poznali mnogi oziroma dobri mož z Negove je junija 1992 potoval po Sloveniji, pred decembrskimi predsedniškimi volitvami. 7 junija je govoril na trgu v Jurovskem dolu, ko so ob 18.45 njegov nastop prekinili streli, ki so zahtevali življenje Ivana Krambergerja. Kljub vsemu po 30 letih ostaja njegova smrt zavita v tančico skrivnosti oziroma neznank.

Tudi knjiga, ki jo je napisal Kršinar ne odkriva te tančice ampak jo pušča nekje globoko v ozadju, kar upravičeno predstavlja dvom, da si nekateri res želijo odkriti skrivnost smrti Ivana Krambergerja.  Na to namiguje tudi dejstvo, da je spremno besedo knjige “Komu je bil napoti Ivan Kramberger” napisal Milan Kučan. Mnogi so prepričani tudi, da so besede Kučana zelo neokusne: “Vsekakor je bil Ivan Kramberger človek z izrazitim čutom za malega človeka in njegove stiske. O tem najbolj zgovorno pove podatek, da je na volitvah zbral 230 tisoč glasov. Bil je očitno kandidat človeških src! Neponovljiv. Zapisan v kroniko rojevanja slovenske parlamentarne demokracije.”

Vir: Nova24TV