Poslanka SDS Jelka Godec, na katero se je v zadnjih dneh prek medijev, predvsem POP TV, na pobudo člana SD Jureta Raztočnika spravila globoka država, je v sredo zvečer v svojem zapisu na Facebooku izpostavila nekatere podrobnosti dogajanja iz zadnjih dni. Novinarka POP TV je poslanko dobesedno prisilila, da je dala izjavo, vse dogajanje pa poteka v smeri, da bi poslanko, ki v okviru preiskovalnih komisij razkriva kriminal in korupcijo v zdravstvu, diskreditirali in oblatili. Znano je sicer, da je oseba, ki je odkrila domnevno sporne zadeve izpred sedmih let, predsednik lokalnega odbora SD v Šentjurju. Godčeva se je odzvala tudi na pregon kirurga Blaža Mrevljeta, na katerega se je globoka država spravila s tožbo s strani UKC Ljubljana, institucije, ki ji je prihranil 2,5 milijona evrov!

V zadnjih dneh je prišlo do pravega medijskega pogroma nad poslanko Slovenske demokratske stranke Jelko Godec, predsednico preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in nekdanjo predsednica komisije o nakupu in dobavah žilnih opornic, ki že več let odkrito opozarja na velike težave in napake v slovenskem zdravstvu. Levičarski slovenski mediji ji namreč očitajo, da je pred sedmimi leti kot direktorica Ljudske univerze Šentjur svojemu možu Velimirju Godcu omogočila, da je iz evropskih in državnih sredstev počrpal nekaj več kot sedem tisočakov bruto.

To, da gre za namerno sproženo informacijo, jasno potrjuje tudi dejstvo, da je bila zadeva že večkrat obelodanjena. Med drugim leta 2013, ko je Občina Šentjur kot ustanoviteljica javnega zavoda Ljudska univerza Šentjur od Godčeve kot direktorice zahtevala, da predloži evidenco vseh sklenjenih pogodb od leta 2010 dalje. To je Godčeva tudi storila, pri čemer je bilo iz evidence jasno razvidno, da je bil eden od predavateljev tudi njen mož. V povezavi z dogodki pred šestimi leti je Godčeva na svojem Facebook profilu kmalu zapisala: “Leta 2013 sem na zahtevo Občine Šentjur na oddelek za družbene dejavnosti poslala spisek vseh pogodb, sklenjenih z vsemi predavatelji v letih 2010-2012. Takole je izgledal dokument. Prekrila sem le imena predavateljev, zaradi varovanja osebnih podatkov. Če na občini niso prej vedeli, da med nekje cca. 20 predavatelji del predavanj izvaja tudi moj mož (učilnice so pod pisarno župana), so to zagotovo izvedeli 2013 iz te tabele. Zgodilo se ni nič.”

Predsednica komisije in poslanka SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Jelka Godec se je zahvalila vsem, ki so spremljali sago in ji na različne načine izražali podporo
Na omenjenem družbenem omrežju se je odzvala tudi v sredo zvečer, ko se je zahvalila vsem, ki so spremljali to dvodnevno sago, ki pa po njenem mnenju verjetno še ni končana, in ji na različne načine izkazali podporo, v nadaljevanju pa je izpostavila še časovnico s podrobnostmi dogajanja:

– Leta 2011 je bil opravljen telefonski razgovor s KPK. In uslužbenec mi je dejal, da ni problema pri sklenitvi pogodb.
– 2013 so imeli spisek pogodb na Občini Šentjur. Opravljena je bila notranja revizija poslovanja.
– 2018 javno pozovem občinskega svetnika Klemna Grdino naj prijavi zadevo, če sumi v nepravilnosti.
– V začetku leta 2019 naj bi svetnik Grdina od direktorja Razvojne agencije Kozjansko (RAKo) zahteval vpogled v pogodbe.
– Marca 2019 naj bi direktor RAKo Jure Raztočnik poročal na seji sveta zavoda o pogodbah.
– Julija na seji občinskega sveta OS Šentjur ponovno Grdina izpostavlja te zadeve.

Novinarka pajdaško-kapitalistične POP TV Godčevo dobesedno prisilila, da je dala izjavo
16. septembra 2019 pa se je čudežno pojavila anonimka na POP TV, ki to zadevo “razkrije” širši javnosti: “Novinarka me je dobesedno prisilila, da sem dala izjavo za njihovo TV, čeprav sem ji povedala, da sem na poti, da moram zadeve preveriti, ker je že to nekaj let nazaj in bi dala brez problemov izjavo naslednji dan takoj zjutraj. Dejala mi je, da bo prispevek objavljen isti dan, če ne bom dala izjave, bo videti, kot da ne želim pred kamero … Prispevek je bil objavljen dan kasneje. Torej se z mojo izjavo sploh ni mudilo. V torek je predsednik KPK Boris Štefanec za POP TV povedal, da naj bi kršila določila o omejitvi poslovanja in po navedbah novinarke, da takšno dejanje nima zastaralnega roka, da pa bi lahko imelo znake kaznivega dejanja. Novinarji so govorili, da gre za kršitev 35. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK).”

Mediji se na vse načine trudijo diskreditirati in oblatiti Godčevo
KPK je v sredo pojasnila: “Komisija v zvezi z vašimi vprašanji pojasnjuje, da v primeru kršitve instituta omejitve poslovanja zastaralnih rokov ni. Omejitve poslovanja v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) veljajo za organ ali organizacijo javnega sektorja, v katerem sta udeležena funkcionar naročnika in njegov družinski član. Organi, ki sicer delujejo v sklopu javnega sektorja, a njihovi predstojniki oziroma zaposleni nimajo statusa funkcionarjev, v skladu z veljavno zakonodajo ne zapadejo pod sistem omejitev poslovanja pod ZIntPK. V omenjenem primeru Jelka Godec ni imela statusa funkcionarke, zato ne moremo govoriti o kršitvi določil omejitev poslovanja. Glede na vse znane informacije in okoliščine v konkretnem primeru, ki jih je komisija v celoti izvedela šele po objavi prispevkov v medijih, v tem primeru obstaja utemeljen sum, da je šlo pri podpisu pogodbe s strani direktorice Ljudske univerze v Šentjurju za kršitve instituta nasprotja interesov. Za institut nasprotja interesov pa ZIntPK v 4. odstavku 39. člena določa, da lahko komisija uvede postopek v roku dveh let od opravljenih uradnih dejanj. Ker je bilo v konkretnem primeru dejanje storjeno leta 2012, komisija postopka ne more več uvesti.” Godčeva se ob tem sprašuje, kako lahko uradna institucija daje tako različne izjave, ki diskreditirajo ljudi: “Da se po enem dnevu medijskega linča iz medijskih objav seznanijo z mojim primerom? A jih ni novinarka POP TV seznanila?” Določene osebe lokalnega in državnega nivoja ter nekateri mediji so po njenih besedah dokazali le eno: “Kako diskreditirati osebo, ki ji ni nič dokazano, kako oblatiti ime moje družine, pripraviti senzacionalno novico in na koncu izvesti zame najslabšo možno varianto: zadeva je zastarala. Vedno bo pri nekaterih ostal sum, kaj pa če …”

Godčeva izraža podporo Mrevljetu, ki ga UKC, ki mu je prihranil 2,5 milijona evrov, toži zaradi razžalitve
Globoka država pa se je v zadnjih dneh lotila tudi vrhunskega kirurga dr. Blaža Mrevljeta, ki že dalj časa opozarja na napake v slovenskem zdravstvenem sistemu, med drugim pa je znan tudi po tem, da se je z dr. Markom Nočem zadnja leta boril, da so cene žilnih opornic v Sloveniji padle na raven cen Evropske unije, s čimer naj bi UKC Ljubljana prihranil do 2,5 milijona evrov. UKC Ljubljana zdaj za 100 tisoč evrov toži Mrevljeta, ki je sicer tudi sam strokovni sodelavec preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Godčeva se je odzvala tudi na to dogajanje: “Teden pred tem je moj strokovni sodelavec na preiskovalki #otroškakardiologija dr. Mrevlje prejel obvestilo, da ga toži ustanova UKC Ljubljana zaradi razžalitve, in sicer v višini 100.000 €. Ta isti dr. Mrevlje, ki je že na prejšnji preiskovalki #žilneopornice pomagal, da smo razkrinkali del korupcijske mreže dobaviteljev medicinskega materiala. Je tudi kolumnist, oster kritik zdravstva in posameznikov v tem sistemu.”

V nadaljevanju navede nekatere podrobnosti dogajanja: “Tik preden je za nagrado svojega uspešnega dela na UKCL Aleš Šabeder postal minister za zdravje, je svoje romanje iz UKCL do tožilcev začela kuverta z zbranimi ‘dokaznimi’ Mrevljetovimi članki. Šabedrovo zadnje dejanje v vlogi direktorja UKCL? Na eni izmed sej mi je Šabeder zabrusil v stilu: Saj ste vi odkrila neke korupcije v UKCL in nabave brez javnih razpisov … Zdaj moramo pa mi po sodišču hodit. A ima slabo vest? Saj ni bil on takrat direktor, ko so se dogajale nepravilnosti. Lahko bi se zahvalil, da smo mu s prstom pokazali, kje so bile nepravilne nabave. Ne nazadnje mu je to potrdila tudi revizija računskega sodišča.” Kot pojasnjuje Godčeva, Šabeder in klika v UKCL nista rekla hvala ne njej, ne dr. Noču, ne računskemu sodišču in ne Mrevljetu: “Dr. Noču niso dovolili tožbe proti Agenciji za raziskovalno dejavnost, ko so njegovi raziskovalni ekipi odvzeli sredstva za raziskovalno dejavnost. Dr. Mrevljetu so poslali tožbo. Sedanji direktor UKCL Janez Poklukar lahko dokaže, da ni marioneta v rokah zdravstvene mafije in tožbo umakne. Podpora, Blaž Mrevlje, in zahvala, ker pomaga pri mojem delu.”

Direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in minister za zdravje Aleš Šabeder (Foto: STA)

Raztočnik, ki je “odkril” zadeve, povezane z Godčevo, je predsednik lokalnega odbora SD v Šentjurju, ki je na tem mestu le, ker “potrebujejo” podporo SD
Pri vsem skupaj je zelo zanimivo in sumljivo tudi to, da je direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik, ki naj bi po 7 letih “odkril” zadeve, povezane z Godčevo, od leta 2012 predsednik lokalnega odbora SD v Šentjurju. Po neuradnih informacijah sicer v lokalnem okolju krožijo govorice, da Raztočnik pri vodenju Razvojne agencije Kozjansko ni uspešen, pri čemer ga tamkajšnji župan ne umakne izključno zaradi tega, ker potrebuje podporo SD. Ljudska univerza Šentjur je bila sicer Razvojni agenciji Kozjansko priključena leta 2015, pri čemer je zelo malo verjetno, da bi direktor prav zdaj pregledoval pogodbe za štiri leta nazaj. Ob tem velja poudariti, da je bilo predavanje soproga Godčeve opravljeno v okviru financiranja evropskih sredstev, kjer so vse pogodbe večkrat pregledane in revidirane. Tako je bilo tudi v konkretnem primeru, med drugim tudi s strani ministrstva za izobraževanje, znanost, in šport. Jasno torej je, da ministrstvo projekta ne bi odobrilo, če bi odkrilo kakšno napako.

Prvotno objavljeno na nova24tv.si .