Z v naslovu napisanimi besedami bi lahko na kratko povzeli izvleček pogovornega večera, ki se je odvijal v Kulturnem domu Šmarca pri Kamniku in katerega sta v sodelovanju pripravila Delavska zveza SDS in Občinski odbor Kamnik. Predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret je v goste povabila priznano slovensko pravnico in žensko brez dlake na jeziku gospo Vero Mejak in najaktivnejšo poslanko v Evropskem parlamentu gospo Romano Tomc.

V uvodu je vse prisotne pozdravila predstavnica Občinskega odbora Kamnik Natalija Berlec ter vsem izrekla prijetno dobrodošlico. V nadaljevanju je besedo prevzela mag. Mojca Inkret, ki je povezovala tokratni pogovorni večer. Na začetku sta se gostji večera dotaknili pravice do poštenega in pravičnega postopka pred sodišči v Sloveniji in zadevo napeljali na nedopustnost  primerov kot so Irangate, Novič in Patrija.

Gospa Vera mejak je ob tem povedala: »Že Aristotel je bil mnenja, da morajo sodniški funkcionarji imeti omejen mandat, ker v nasprotnem primeru se eni polenijo, drugi pa postanejo podkupljivi. Sama imam občutek, da se v Sloveniji to vse pogosteje tudi uresničuje«.

Na to temo se je navezala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je povedala, da brez neformalnih stikov in samo z aktivnostmi na plenarnih zasedanjih nikoli pranja denarja v NLB ne bi bilo mogoče obravnavati na ravni Evropske unije. Poudarila je, da se moramo zavedati, da to ni »špecanje« Slovenije v Bruslju ampak želja po razjasnitvi okoliščin, da lahko pride do takšnih dogodkov v osrednji Evropi. Tomčeva je tudi mnenja, da zaradi takšnih zadev Slovenija po stopnji korupcije zaseda mesta skupaj z Kongom in Botsvano. »Ne razumem tudi, kako lahko neka zadeva na sodišču zastara. Sodišče je aparat, ki ima dovolj ljudi, ki bi lahko sodniku pri delu pomagali, da zadeve ne bi zastarale. Prav tako bi moral sodnik naroke razpisovati tako pogosto, da nobena zadeva nikoli ne bi mogla zastarati. Takšnim sodnikom, ki zastara zadeva kot je Novič ali Patrija bi nemudoma mogla prenehati sodniška funkcija«, je še na to temo dodala Tomčeva.

Pri zadevi Novič je Vera Mejak povedala, da je zelo veliko sodelovala tudi z gospodom Hribernikom, ki je v zadevi zastopal osumljenega. Tako ona kot gospod Hribernik sta od začetka vedela, da tožilka v tej zadevi dela ali po nareku nekoga tretjega ali pa morda zavestno želi kljub premajhnemu številu dokazov obsoditi Milka Noviča, da bi bil pravi storilec oproščen. »Menim, da je Janko Jamnik prišel na sled določenim kriminalnim ozadjem, ki so bili vpleteni v delovanje Kemijskega inštituta, zato je za njih postal tudi nevaren. Zanimivo je, da je Jamnik na vrhu Kemijskega inštituta tako na hitro zamenjal dolgoletnega direktorja Venturinija. Vendar mi še vedno ni jasno zakaj so za umor želeli obsoditi Milka Noviča«, je povedla Mejakova.

Obe gostji sta si bili edini, da se bo sodstvo uredilo, ko bo na oblast prišla vlada, ki si bo želela spremembe. Za Tomčevo je tudi nedopustno, da visoki državni funkcionarji na različnih prireditvah nosijo in s tem poveličujejo totalitarne sisteme.

Pogovor se je dotaknil tudi aktualnega dogajanja v Evropski uniji. Tako je Tomčeva povedala, da v tem mandatu pri uveljavljanju ukrepov, ki bi v Sloveniji brezposelnim pomagali do zaposlitve ni imela supporta ministrice Anje Kopač Mrak. Velikokrat pred glasovanjem so morale njene asistentke klicati slovensko predstavništvo v Bruslju, da so pridobili informacije glede stališč Republike Slovenije v določenih pomembnih zadevah. »Zavedati se morate, da vam evropski poslanci ne prinašamo denarja v vaš žep ampak samo skrbimo, da se določene uspešne prakse s pomočjo evropskega denarja lahko izvedejo v Sloveniji. Edini denar, ki lahko, da ga bomo prinesli v vaše žepe je nepravična dodelitev otroških dodatkov za Slovence, ki delajo v Avstriji. Ker, ko sem ugotovila to nepravilnost Avstrije sem nemudoma sprožila postopek v Evropskem parlamentu in zaradi kršenja zakonodaje je Avstrija že prejela opomin in naslednja stopnja je kazen. Zato bodo morali razmisliti v popravilu te anomalije, ki lahko prinese več denarja Slovenskim družinam v katerih starši delajo v Avstriji«, je na vprašanje kaj so bili najpomembnejši projekti v njenem preteklem mandatu odgovorila Tomčeva.

Za konec je Vera Mejak povedala, da mora v nedeljo na Evropskih volitvah zmagati razum in stranka, ki je sposobna ponuditi kandidate, ki bodo znali Slovenijo predstavljati v Evropi. Zaključila je z besedami, da je dovolj apatije in, da se naj ljudje zavedajo, da imajo usodo v svojih rokah zato naj prično delati z razumom.

M.I.