V prostorih Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju je pretekli teden potekal pogovorni večer na temo 4. Industrijska revolucija – priložnost in izziv za celotno družbo. Pogovorni večer so pripravili v Delavski zvezi Slovenske demokratske stranke, ker so mnenja, da je v Sloveniji to premalokrat slišana tema, kljub dejstvu, da nas lahko zamujene priložnosti v tem trenutku popeljejo bližje manj razvitemu vzhodnemu svetu kot razvitemu zahodnemu svetu.

Pogovorni večer je vodila predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret, svoje poglede na aktualno temo pa sta z obiskovalci delila Franci Breznik, poslanec SDS Državnega zbora Republike Slovenije in znani celjski podjetnik Jani Glavač, ki je tehnični direktor podjetja Etra d.o.o. . Pogovornega večera se je udeležila tudi poslanka SDS Državnega zbora Republike Slovenije Jelka Godec.

Gosta večera sta bila enotnega mnenja, da industrijska revolucija prihaja na prvi tir in da imamo v Sloveniji tri vrste podjetij, ki se na svoj način spopadajo z priložnostmi in izzivi, ki jih prinaša 4. Industrijska revolucija oziroma revolucija 4.0. Prva podjetja so majhna, ki zelo dobro sledijo industrijskemu razvoju in so pomemben mozaik v različnih družbah, ki narekujejo tempo trenutnega industrijskega razvoja. Med njimi je tudi podjetje Etra d.o.o., ki je takoimenovani solution partner podjetja Siemens, ki je lansko leto ustvarilo več prihodkov kot je slovenski BDP. Druga vrsta so podjetja, ki se poskušajo počasi prilagoditi trendom 4. Industrijske revolucije. Tretjo vrsto podjetij pa ta tema ne zanima in kaj bo s takšnimi podjetji je nemogoče trenutno še napovedati.

Foto: Vanč Tegov

Gosta sta se dotaknila tudi trenutnega izobraževalnega sistema, ki po njunem ne sledi prihajajočim trendom. Po mnenju poslanca DZ RS Francija Breznika je velika težava, da so v našem izobraževalnem sistemu ljudje, ki nikoli niso nič dosegli ali celo delali v realnem sektorju in tako ne morejo otrokom podati konkretnega znanja. Tako Jani Glavač kot Franci Breznik sta si bila enotna, da bi v Sloveniji moral zaživeti dualni šolski sistem po vzoru Avstrije in Nemčije, kjer se v delovni proces vključijo že mladi pri 16-ih letih in s tem pridobijo tako tehnično znanje, prav tako pa se vključijo v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Franci Breznik je povedal, da v podjetju BMW izobražujejo kar 38 poklicev in to v sodelovanju z najelitnejšimi nemškimi srednjimi šolami kot tudi s fakultetami.

Jani Glavač je poudaril, da pogreša analitični pristop države v 4. industrijski revoluciji, ki bi imel jasne cilje v prihodnosti ter dvomi, da je država pripravljena na prihajajoče izzive. Težavo vidi v pomanjkanju kadra s področja poklicev prihodnosti: mehatronike, logistike, elektrotehnike in zato iz lastnih izkušenj pripoveduje, da med podjetniki prihaja do takoimenovane kraje kadrov.

Foto: D.D.

Največje razočaranje pa sta izrazila nad nekaterimi izjavami vidnih politikov: Luke Mesca in Mihe Kordiša in predvsem ju skrbijo izjave tožilca Jožeta Kozine, vsi poprej navedeni so izrazili prepričanje, da je potrebno kapitalu odvzeti moč. In po njuno lahko takšno razmišljanje Slovenijo vrne 70 let nazaj, namesto, da bi jo popeljalo v svetlo prihodnost vseh nas. Kljub temu sta bila gosta na koncu optimistična ter sta se strinjala, da lahko s pravo politiko in jasnimi cilji uspešnih podjetnikov iz 4. industrijske revolucije pridemo kot zmagovalci vsi državljani Slovenije in ne samo elite.

 

M.I.