Hiša iz industrijske konoplje? Zakaj pa ne…

V Slovenskih Konjicah gradbinec Miha Lamovec predstavlja nov naravni material, ki ga lahko uporabljamo za gradnjo hiš. Vsi smo že slišali, da lahko industrijsko konopljo uporabljamo za izdelavo zdravilnih preparatov, jedi in slaščic. Miha Lamovec je šel korak dlje in bo to rastlino uporabil za izgradnjo svoje stanovanjske hiše.

Ob vprašanju kje se je seznanil z dejstvom, da bi lahko industrijsko konopljo uporabil kot gradbeni material, je odgovoril, da je to že splošno znano dejstvo in da o tem lahko najdemo različne knjige ali enciklopedije, v katerih je omenjena gradnja s konopljo. Povedal je tudi, da so konopljo za gradnjo uporabljale že stare razvite kulture na Bližnjem Vzhodu in nekaj te tradicije je na tem območju ostalo še danes. Miha Lamovec je povedal tudi, da je za ta gradbeni material slišal že v srednji šoli, podrobneje se je z njim seznanil na fakulteti, ko je sam raziskoval kje in kako bi lahko uporabil konopljin beton.
Business, Contract, B, Agreement
Tako je ugotovil, da se lahko konopljin beton uporabi za vse konstrukcijske sklope, kot so stene, tla in streha. Vendar je potrebno paziti, saj vsak sklop potrebuje drugačno konsistenco (gostoto). Na splošno konopljin beton služi kot izolacija, v samih stenah pa pripomore k nosilnosti konstrukcije, kljub temu, da se to pri statičnih izračunih ne sme upoštevati. Kljub temu je Miha Lamovec poudaril, da je tako njemu kot določenim strokovnjakom še kako znano, da lahko konopljin beton izredno dobro pomaga pri nosilnosti med potresom, saj prevzema prečne sile oziroma omogoča prehod energije ter s tem prepreči krhko porušitev konstrukcije. Poleg tega je konopljin beton zelo dober izolator.

Prednosti konopljinega betona, ki jih navaja Miha Lamovec so v tem, da je to naravni material, ki da letno 6 krat več biomase kot les, prav tako predelava konoplje v surovino – lesne sekance, ki se v nadaljevanju uporabljajo za beton, ne terja velike porabe energije. Zaradi tega je ta pridelava prijazna do človeka in okolja. Težava je v dragem materialu, ki ga je malo na trgu, saj je ta panoga trenutno še zelo nerazvita. Zaradi tega bi po besedah Mihe Lamovca bilo dobro uvesti sistemske spodbude pridelave in predelave konoplje in predvsem z globalno usmerjenim gospodarstvom, ki vključuje konopljo.

Bivanje v takšni hiši je zelo kvalitetno saj je konoplja material, ki nudi zelo dobro izolacijo, uravnava vlago v prostorih, nudi dobro akumulacijo toplote ter ima dober toplotno odziv. Prav tako je pri tem gradbenem materialu padec temperature iz središča prostora proti zunanjim stenam bistveno nižji kot pri standardni gradnji. In to pomeni višje ugodje bivanja. Pozitivna stran takšne gradnje je tudi v tem, da ni potrebne dodatne izolacije saj je konopljin beton že sam po sebi izolator, veliko pozornosti pa je potrebno nameniti inštalacijam pred brizganjem konopljinega betona, ker po tem poseganje v konstrukcijo ni več mogoče.
Miha Lamovec je za konec povedal še, da se bo po njegovem prepričanju po izgradnji njegove hiše še kdo odločil za takšno gradnjo. Ampak je poudaril, da so največja težava trenutno visoki stroški. V kolikor bi se to spremenilo, bi lahko industrijska konoplja postala pomemben gradbeni material.
M.I.