Zdravstveni inšpektorji so po sprejetju ostrih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v teh dneh praktično ves čas na terenu. V prvih treh nočeh, ko je začel veljati odlok o omejitvi gibanja v nočnem času, so denimo ugotovili 20 kršitev, zoper prestopnike so bili uvedeni prekrškovni postopki. Do kršitev je večinoma prihajalo na ulicah Ljubljane in Maribora, kjer so nekateri ljudje izrazili nestrinjanje z uvedbo t.i. policijske ure. Globa za vsako kršitev sicer znaša od 400 pa vse do 4000 evrov. Na Zdravstvenem inšpektoratu trenutno deluje nekaj več kot 80 inšpektorjev, ki imajo vse več obveznosti. Pripravljajo tudi uskladitve, kako se bodo lotili dodatnih inšpekcijskih nadzorov v času delnega “lockdowna”, ki se je uradno začel danes.

V petek je bila v Temi dneva gostja tudi inšpektorica Zdravstvenega inšpektortara Andreja Mojškrc, ki ugotavlja, da so Slovenci ukrepe večinoma vzeli resno, saj je kršitev relativno malo. “Res je, da spoštovanje odloka o omejitvi gibanja v nočnem času aktivno po 21. uri nadzira policija, a smo pogosto na terenu skupaj s policijo. Večinoma smo bili v Ljubljani, Mariboru in Kranju,” je povedala Mojškrcova, ki opozarja, da se kazni pogosto tudi seštevajo. Tako je denimo nekdo, ki so ga po 21. uri ujeli zunaj v skupini, ki šteje več kot šest oseb in ob tem morda še ni nosil maske, napravil tri prekrške.

 

Čeprav gre večinoma za posebneže, ki so prepričani, da se jim z vladnim odlokom kratijo človekove pravice, ali pa v virus sploh ne verjamejo, je bilo v teh dneh kaznovanih tudi nekaj tujcev, ki sploh niso bili seznanjeni z odlokom. “Potem so tu sprehajalci psov, ki niso vedeli, kako naj se obnašajo,” je pojasnila Mojškrcova.

Avtor: Nova24TV