V zadnjih dneh smo se v našem uredništvu pogovarjali z gospodom Antonom Šturbejem, ki prihaja iz Rogatca. Anton Šturbej je prepričan, da gre v primeru trenutne vlade za prvo vlado, ki je tudi v Občino Rogatec in v Upravno enoto Šmarje pri Jelšah prinesla razvoj. Na kakšen način se je to zgodilo in kakšen je njegov pogled na prihodnost nam je razkril v pogovoru.

 

Uredništvo: Gospod Anton Šturbej, kot smo že povedali prihajate iz Rogatca in kaj si mislite o trenutni vladi, vendar bi najprej želeli, da nam vi sami nekaj poveste o sebi, kar želite, da naši bralci izvedo o vas?

Anton Šturbej rojen 17. 2. 1960 v  Žahenbercu, gre za razgibano območje med hribi in dolinami, ki jih krasijo vijugasti potočki. Eden od mnogih Žahenberških hribov se imenuje Bukovje oz. Trške gorce. Prav tukaj sem rojen, vendar spada pod krajevno skupnost Donačka Gora. Ponosen sem, da sem kot drugi sin gospodinje in očeta strojevodje, ki je bil zaposlen na železnici. Na tem griču sem odrastel še ob dveh bratih. Po osnovni šoli sem najprej nadaljeval šolanje na kovinarski šoli in nato še na srednji tehniški šoli. Kot je bil takrat običaj sem se zelo hitro poročil in z ženo sva dobila dva čudovita otroka, najprej hčerko Adrijano in pozneje še sina Sebastjana. Z ženo sva si takoj začela ustvarjati skupen dom. Imam še dva vnuka in vnukinjo.

Osebno zelo cenim vseživljenjsko izobraževanje na formalen ali neformalen način. Na ta način se lahko z znanjem prispeva k boljšemu družbenemu standardu v materialnem in nematerialnem smislu. Zato sem se tudi ob delu izobraževal in zaključil študij oz. pridobil naziv mag. managementa. Moje življenjske vrednote so družina, spoštovanje otrok, starejših, socialno šibkih in vseh ljudi, ki so potrebni pomoči.

Uredništvo: Na začetku smo povedali, da ste prepričani, da ima Slovenija prvič vlado, ki je razvoj pripeljala tudi v Rogatec. Pa nam na začetku najprej prosim povejte nekaj projektov na katere ste vi kot prebivalec Rogatca ponosni, da so se zgodili pod trenutno vlado? Kaj ti projekti, ki ste jih predhodno predstavili potemtakem pomenijo za širše območje Rogatca in tudi za Slovenijo kot celovito državo?

Osebno sem presenečen, da je vlada kljub pandemiji uspela ne samo, da je ohranila delovna mesta, ampak je trenutno najmanjša brezposelnost v zgodovini Slovenije. Tudi to vpliva na naše kraje, ker živimo v obmejni Občini Rogatec, ko vsako delovno mesto šteje, da mladi ostanejo v teh krajih. Z obiskom vlade po slovenskih regijah je tudi Rogatec dobil nekaj vzpodbud za optimističen pogled v prihodnost. Dobili smo otroški vrtec, ki bo letos tudi končan, začela so bo gradnja doma za ostarele, dograjen je bil gasilski dom, načrtuje se izgradnja trške obvoznice in kolesarske steze, upamo tudi na nujno sanacijo strehe na osnovni šoli Rogatec, kot na obnovo odsekov na regionalni cesti. Vse našteto Rogatec potrebuje, da se mladi ne bi izseljevali iz naših krajev in zdaj je čas za resne pogovore glede novih delovnih mest.

Foto: Osebni arhiv (Anton Šturbej)

Uredništvo: V čem je potem po vaše razlika med trenutno vlado, ki je po vaših besedah pripeljala razvoj na vaše območje in preteklimi vladami, ki kot izhaja iz vaših besed so pozabile na, če se tako izrazimo malo odmaknjena območja?

Med sedanjo in prejšnjimi vladami je precejšnja razlika. Že prej sem omenil, da vlada mora imeti poleg volje tudi vodjo, ki vlado vodi, jo drži skupaj in od ministrov zahteva poročila o delu posameznega resorja. Takšna oblika zahteva od predsednika vlade in njegove ministrske ekipe izjemne napore za poznejše pozitivne učinke. S takšnim načinom vodenja se zelo hitro ugotovi, kdor se iskreno trudi in kdo blokira nastavljen program dela. Prejšnje vlade so se ukvarjale same s sabo in posledično s koalicijskimi problemi, čeprav so si bili partnerji ideološko zelo blizu, vendar so nekatere stranke izigrale najprej volivce in nato še same sebe. Stranke brez razvojnih programov za Slovenijo gledajo le na osebno korist, brez posledic odgovornosti.

Uredništvo: Trenutna vlada je imela dve leti časa da izpelje določene projekte, poleg tega ji je delo oteževala epidemija covida-19. Zakaj bi si vi želeli, da ta vlada tudi po aprilu 2022 nadaljuje svoje delo in katere projekte si želite, da bi izpeljala za območje Rogatca z okolico ?

Ta vlada je imela na voljo le dve leti in je kljub epidemiji COVID-19 izpeljala nekaj zelo pomembnih projektov v naših krajih. Območje Obsotelja in Kozjanskega je bilo deležno dobrih projektov in rešitev. Prav iz tega vidika si želim, da ta vlada dobi mandat še za naslednja štiri leta, posledično pa naši kraji tudi lepšo prihodnost.

Uredništvo: Ker se danes težko izognemo epidemiji covida-19 bi tudi glede tega vam zastavili eno vprašanje in pri tem citirali eno vašo izjavo: »V naši občini nimamo bazenov, vemo pa, da v prazen bazen ni dobro skakati na glavo.« Janez Janša je s svojo ekipo pri prevzemu oblasti dejansko moral skočiti v prazen bazen, saj je vlada Marjana Šarca državo pustila popolnoma nepripravljeno na epidemijo, zato nas na tem mestu zanima kako vi gledate na spopad z epidemijo in na ukrepe, ki jih je sprejela vlada za spopad z epidemijo?

Ob neki priliki sem izrekel »V naši občini nimamo bazenov, vemo pa, da v prazen bazen ni dobro skakati na glavo«. Tukaj sem res misel dobesedno ujel na način, da je takratna vlada skupaj s predsednikom vlade Marjana Šarca, sedanji aktualni vladi pustila prazen bazen, katerega je gospod Marjan Šarec večkrat omenil. Osebno menim, da je Janez Janša vedel za ta prazen bazen in niti slučajno ni skočil v njega, ampak ga  je z izbrano ministrsko ekipo počasi in odločno začel polnit z najnujnejšim za normalno delovanje države. Epidemija je bila nepričakovana, obolelih je bilo iz dneva v dan vse več in takrat se je videlo, da je prejšnja vlada zamudila najnujnejša etična pričakovanja obolelih za COVID-19. Lahko se spomnimo le prvih obolelih po domovih, ko so vodstva domov za ostarele mrzlično prosila za različna zaščitna sredstva. Zaščitna sredstva, ki bi že morala biti v skladiščih, so bila pri trgovcih nekje na Kitajskem po desetkratno višjih cenah. Osebno sem prepričan, da je operativni vladni ekipi uspelo v nekaj tednih napolniti skladišča z osnovnimi zaščitnimi sredstvi s katerimi se je rešilo veliko življenj. Tukaj gre zahvala še zasebnikom in posameznikom, ki so priskočili na pomoč skupaj s civilno zaščito, ki je iskala rešitve na državnih in lokalnih območjih in prav zato se je v kratkem času zbralo in razdelilo najnujnejše. V nacionalnem interesu je vlada odigrala zelo pomembno vlogo. Hitra odzivnost vlade za nabavo različne zaščitne opreme ter opreme za oddelke COVID-19, je reševalo življenja in olajšalo delo medicinskemu osebju. To je razvidno iz raznih analiz, da smo po rešitvah in uspešnosti pri obvladovanju zdravstvene krize v samem svetovnem vrhu.

Uredništvo: Član stranke SDS ste že skoraj od nastanka oziroma natančneje od leta 1990. Kaj je bilo vsa ta leta za vas tisto ključno, da ste ostali zvesti eni stranki? To vas sprašujemo, ker vemo, da je zadnjih 10 let in več »moderno« ustanavljati nove stranke z »novimi obrazi«, med katerimi določeni posamezniki zelo radi prehajajo?

Res je, da sem v stranki SDS od samega začetka. Sem eden od redkih posameznikov, ki smo sodelovali z dr. Jožetom Pučnikom in pokojnim Martinom Kenetom in z redkimi posamezniki ustanovili občinske odbore na območju sedanje UE Šmarje pri Jelšah. Zaradi zamenjave službe sem za nekaj let zamrznil svoje članstvo v SDS, ker sem delal v Slovenski vojski. V službi nisem nikoli javno izpostavljal svoje strankarske pripadnosti. To je skrajno neprofesionalno, medtem ko so nekateri sodelavci to počeli redno in odkrito v prid nekaterim drugim strankam. Po vrnitvi v civilno življenje, sem ponovno postal član SDS, ker zagovarjam, da stranka drži svojo politično smer na viziji prihodnosti za vse slovenske državljane. Predsednik naše stranke je še vedno človek z veliko začetnico, ki kdaj pa kdaj vrne kritiko, ki jo prejme na svoj račun, vendar kritike prenaša profesionalno in kljub temu ima rad Slovenijo in njene prebivalce in je še vedno pripravljen marsikaj dobrega postoriti za Slovenijo. Drugo, kar me veže za Slovensko demokratsko stranko pa je program stranke. Program, ki temelji na vrednotah, ki ni izključevalen in zajema sobivanje vseh državljanov v moderni in razvojno naravnani Sloveniji, ki vedno znova povezuje tradicionalno z modernim.

Uredništvo: V stranki SDS vam je bila sedaj zaupana tudi kandidatura za poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah. Zakaj bi si vi želeli postati poslanec oziroma, če vas vprašam še malo drugače kateri je tisti projekt, ki veste, da ga lahko realizirate samo kot poslanec?

V stranki SDS so mi zaupali kandidaturo za poslanca, katero sem z veseljem sprejel. Moje poslanstvo vidim v tem, da lahko s svojim angažiranjem pomagam volilnemu okraju oz. vsem prebivalcem, ne glede na strankarsko pripadnost. Osebno me ne motijo različna mnenja, vedno se najdejo skupne, podobne pa tudi različne teme in v okviru razprave in pogovora iščemo najboljše rešitve. Nepotrebno je iskati teme, ki nas razdvajajo po strankarski pripadnosti, iščimo skupne interese za lokalno skupnost in tega nas ne sme biti sram. Osebno se bom zavzemal za boljšo prometno povezavo tako železniško, kot cestno na ravni vseh občin Obsotelja in Kozjanskega. Zavzemal se bom za boljšo samooskrbo in s tem v povezavi manjšimi družinskimi ponudniki za predelavo različnih kmetijskih pridelkov, za večja vlaganja v obmejna območja, pomoč mladim za pridobitev prve službe in s tem povezano, da večja podjetja z decentralizacijo namenjajo delovna mesta tudi v Obsotelje in Kozjansko. Prizadeval si bom, da se končno začne v praksi izvajati dolgotrajna oskrba starejših. Seveda pa bom sledil tudi željam in potrebam lokalnih skupnosti pri reševanju določene problematike.

Uredništvo: Ker kot smo že omenili prihajate iz malo bolj odmaknjenih krajev, zato nas zanima kaj je za vas v naslednjem obdobju 2022-2026 tisti ključni projekt v širšem okolju, ki bi bil zelo pomemben za vaše območje?

Za naše okolje so pomembna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Kozjansko in Obsotelje ni več to, kar je Slovenija poznala pred 20 in več leti, tako po izobrazbeni strukturi in napredku, ki se je medtem zgodil. Devetdeseta leta so bila po moji oceni zelo težka leta za Kozjansko in Obsotelje. Prenekatera že tako redka podjetja so ugasnila takoj in nekatera tudi na dolgi rok niso vzdržala. Ob tem izpostavljam delovna mesta, ki so bila predvsem vezana za delavce s poklicno izobrazbo. Danes pa imamo mnogo mladega izobražena kadra in manjših naprednih podjetij v zasebni lasti. Na našem območju imamo še razvojno usmerjene kmetije, ki so svojimi proizvodi prisotni na trgu. Po mojem mnenju pa njihovi kvalitetni proizvodi ne dosežejo pravih kupcev tudi zaradi slabih prometnih povezav do mestnih središč. Imamo še turizem in ostale možnosti za razvoj, vendar mladi morajo dobiti priložnost vnovčiti svojo izobrazbo na trenutni gospodarski platformi. Tukaj bo potrebno stopiti še korak naprej, da se delodajalcem in mladim vsaj enkrat ali celo dvakrat letno organizira predstavitev razpoložljivega aktivnega delovnega kadra, aktualni lokalni projekti za prihodnost v povezavi z razpoložljivimi delovnimi mesti.

Uredništvo: Na koncu nas zanima kateri je tisti vaš najmočnejši argument s katerim veste, da lahko prepričate vsakega volivca, sodelavca ali sokrajana, da je vaša ideja tista prava in prinaša dobrobit vsakemu izmed nas?

Volivkam in volivcem sporočam, da se bom zavzemal za sožitje in dobro, ki bo premagalo osebne ovire ne glede na versko ali strankarsko pripadnost. Osebno sem prepričan, da le povezani zmoremo več. Zato vas vabim, da skupaj zgradimo novo, sodobnejšo in lepšo prihodnost za nas in naše otroke. 

Gospod Anton Šturbej najlepša hvala za vaš pogovor z nami, mi pa vam želimo mnogo uspehov na vaši nadaljnji poti.

Uredništvo