V Državnem zboru predsedniki političnih strank podajajo izjave o odstopu Marjana Šarca. Spremljajte z nami  izjave, dogajanje, komentarje.

Marjan Šarec o zmedi v koaliciji
Na vprašanje glede odstopa je Šarec povedal, da je o takšni odločitvi razmišljal še dlje časa. “Ko smo sprejemali proračun in potem, ko smo potrjevali ministrico Mlinarjevo, mi je postalo jasno, da v taki koaliciji, ko dobiš namesto zahvale za ves trud, da si podprl ministrico in se trudil zanjo, dobiš predlog za odstop v kolikor ne bo potrjena. Kot da si jo sam predlagal, pa vemo, da je kvota druge stranke. Sem se vseeno potrudil, da smo potrdili ministrico”. Dejal je, da državo čakajo resni razmisleki in da v sedanji konstalaciji tega ne more izvesti in dodal, da Slovenijo lahko naprej vodi le močna in večinska vlada.

Dejal je še, da je “bilo preveč amandmajev. Pa smo se zmenili za en amandma, pa smo se zmenili, da ga ne bo, pa je potem druga stranka vložila amandma. Rezultat je bil, da so imeli upokojenci šest evrov več v denarnici. Skratka, potrebno je razmišljati globalno, razmišljati o demografskem skladu, sistemskih zakonih, tega pa ta vlada s toliko poslanskimi skupinami pač ni zmožna narediti”.

NSi pripravljena na nove volitve
Matej Tonin
je dejal, da morajo v politiki pogovori vseskozi teči, ker je parlament tako razdeljen kot je. “Za vsakršno stvar, da jo v parlamentu speljemo, potrebujemo pogovore. To smo v preteklosti tudi delali. Današnjo potezo pozdravljam in je ena izmed razumnejših potez v tem letu in pol. Po letu in pol opravljanja tekočih poslov, po letu in pol izgubljenega časa za Slovenijo, je to vsekakor najboljša rešitev, da gremo na predčasne volitve in da se po volitvah oblikuje nova koalicija. To je v teh okoliščinah najbolj smiselno. Danes zvečer ima NSi izvršilni odbor stranke, kjer bom predlagal, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati kakršnekoli nove koalicije, ker bi bila ta nova koalicija šibka. Po nekaterih napovedih se izkazuje, da še naprej razdeljena in bi tako samo po nepotrebnem nadaljevali agonijo. Dejansko je najbolje čimprej oditi na predčasne volitve. Do predčasnih volitev se bomo v NSi prizadevali, da pod streho spravimo še dva zakona, ki jih imamo v proceduri: Interventni zakon o čakalnih vrstah in popravek Kazenskega zakonika. V politiki je vse mogoče, za vse je potrebno pustiti odprta vrata, ampak predčasne volitve so najboljša izbira.”

 

Več lahko preberete tukaj.