Janez Janša za Nova24TV: »Sistem socialnega varstva v Sloveniji zahteva temeljito prenovo«

Slika zaslona

Tudi včeraj je Nova24TV pripravila oddajo »Pogovor s predsednikom«, kjer se v prvem delu predsednik vlade Janez Janša in voditelj dotakneta aktualnih tem, ki so se zgodile v zadnjem tednu, v drugem delu pa premier odgovarja na vprašanja gledalk in gledalcev.

V tokratni oddaji je premier med drugim spregovoril o socialnem varstvu v Sloveniji in univerzalnem temeljnem dohodku. »Sistem socialnega varstva v Sloveniji zahteva temeljito prenovo. Poteka razprava o univerzalnem temeljnem dohodku, ki bi nadomestil različne socialne mreže in poenostavil sistem ter ga naredil preglednega. Višina univerzalnega temeljnega dohodka bi bila tolikšna, kot jo zmoremo«, je povedal Janez Janša.

V nadaljevanju se predsednik vlade dotaknil neodzivnosti nekaterih institucij  Sloveniji, ki bi morale preiskovati pri raziskovanju določenih sumljivih poslov odigrati ključno vlogo. Premier je izpostavil dve preiskovalni komisiji, ki sta v preteklem mandatu odkrili kam vse se je stekal davkoplačevalski denar pa kljub vsemu organi pregona niso reagirali. »Iz 40 držav je prišla reakcija na pranje denarja, ki je šel na račune iranske agenture za izdelavo jedrskega orožja. Poročilo preiskovalne komisije je DZ sprejel brez glasu proti, a pristojne institucije niso naredile nič ali pa so delale v drugo smer«, je dodal premier.

Janez Janša je v oddaji še povedal, da je tako sam kot policija pričakovala, da jim bo pri varovanju lahko pomagala Slovenska vojska, kar bi omogočilo zaprtje južne meje brez dodatnih nepotrebnih stroškov. Sedaj mora policija poskrbeti, da se okrepi nadzor nad južno mejo z lastnimi razpoložljivimi kapacitetami.

Sogovornika sta se dotaknila tudi velikega števila predpisov, ki omejujejo prenekaterega državljana in državljanko pri vsakdanjem življenje. Janez Janša je napovedal debirokratizacijo in dodal: »Mislim, da smo svetovni rekorderji po številu predpisov. Poleg več kot 21.000 zakonov in predpisov na državni ravni, imamo še 30.000 drugih predpisov, ki predstavljajo korpus pravil, ki ga nihče ne more obvladati. Zato bomo izvedli debirokratizacijo«.

M.I.