Kamen z Lune sedaj na ogled tudi v Centru Noordung

Kamen iz Lune. (Foto: Center Nordung)

Vitanje 17. avgust 2020 – V Centru vesoljske tehnologije Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju so od ameriškega veleposlaništva v Sloveniji v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo NASA prejeli eksponat vzorca kamnine, prinesene z Lune. Kamen, ki so ga pridobili na površju Lune 14. decembra 1972 med misijo Apolla 17, bo razstavljen v Centru Noordung od  jutri 18. avgusta do predvidoma konca leta kot simbol skupne predanosti raziskovanju vesolja. Ameriško veleposlaništvo si je za postavitev te edinstvene razstave v Sloveniji v sodelovanju z agencijo NASA in Centrom Noordung prizadevalo deset mesecev na vrhuncu epidemije covid-19.

Iz centra so še sporočili, da bo Center Noordung do konca avgusta prevzel tudi repliko vesoljske obleke, ki jo je nosil Neil Armstrong med svojim zgodovinskim sprehodom po Luni 21. julija 1969. Replika v naravni velikosti, ki jo je posodil muzej Smithsonian, bo na ogled do začetka novembra.

Replika obleke Neila Armstronga. (Foto: Center Noordung)

ZDA in Slovenijo veže dolga zgodovina raziskovanja vesolja, med drugim štirje astronavti slovenskega rodu, prelomno delo Hermana Potočnika Noordunga in sodelovanje Antona Mavretiča pri projektih Voyager 1 in 2.

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard je pozdravila sodelovanje kot nov dokaz tesnih odnosov med Slovenijo in ZDA na področjih znanosti, tehnologije in izobraževanja. »Razstavi sta plod prepričanja, ki je skupno tako Slovencem kot Američanom, da morajo biti znanstveni dosežki in znanost za vse človeštvo, tako kot je zapisano na lunarnem modulu Apollo 11. Skupaj verjamemo v premikanje meja in odkrivanje novih dognanj o vesolju. To je le nekaj skupnih vrednot, ki zaznamujejo trajno partnerstvo med našima narodoma.«

»Raziskovanje vesolja je del slovenske zgodovine,« je povedal direktor Centra Noordung Dominik Kobold. »Pred več kot sto leti se je s prelomnimi idejami Hermana Potočnika Noordunga začelo potovanje, ki nas bo vodilo do izstrelitve naših prvih dveh satelitov in k nadaljnji zavezanosti znanstvenim dosežkom. Center Noordung in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta obeležitev zgodovinskega pristanka Apolla 11 na Luni pripravila v partnerstvu z ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji, agencijo NASA in ustanovo Smithsonian. Veseli nas, da bomo gostili ti neverjetni razstavi, ki vključujeta še dodatno interaktivno multimedijsko vsebino. S skupnimi prizadevanji bomo gostili enega izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo in v ogledu katerega bodo lahko uživali vsi Slovenci.«

Tokrat bo prvič, da bo delček z Luninega površja na ogled v Sloveniji. Vzorec iz bazalta je nabral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt med misijo Apolla 17 leta 1972 v bližini mesta pristanka lunarnega modula. Tehta 120 gramov in je del večjega kamna, ki je ob prihodu na Zemljo tehtal okoli 8 kilogramov. Star je okoli 3,75 milijarde let in s tem starejši od 99,99 odstotka vseh kamnin na površju Zemlje.