KolesCE niza rekorde

Foto: Edo Einspieler

Sistem javne izposoje koles KolesCE še naprej podira rekorde. V Celju je bil v minulem mesecu že drugič presežen rekord števila mesečnih najemov. Registriranih uporabnikov je že več kot 13 tisoč. Na večjo uporabo ob dražjih pogonskih gorivih in ugodnem poletnem času za kolesarjenje zagotovo vpliva tudi širitev sistema.

V mesecu juniju so uporabniki opravili 9.122 najemov koles, kar pomeni, da je bilo prvič od vzpostavitve sistema preseženo dnevno število povprečnih najemov nad 300. V zadnjih treh mesecih je bil v Celju dvakrat presežen rekord števila mesečnih najemov.

»Znova opažamo, da je najvišja frekvenca najemov koles v jutranjih in popoldanskih konicah, kar pomeni, da tako električna kot navadna kolesa sistema KolesCE predstavljajo pomembno, okolju prijazno alternativo drugim oblikam transporta v občini Celje. Med vikendi je povprečno število najemov v primerjavi z delovnimi dnevi višje le v večernih in nočnih urah,« so navedli v Nomagu, ki je koncesionar sistema KolesCE. Maksimalno povprečno število najemov v delovnih dneh so beležili ob 17. uri, maksimalno povprečno število najemov ob koncih tedna pa ob 21. uri.

Kot so dodali v rednem mesečnem statističnem poročilu, še vedno beležijo tudi občutno rast števila novih registriranih uporabnikov. V preteklem mesecu je bilo opravljenih 460 novih registracij, v prvega pol leta že 1817. Mobilna aplikacija je pri postopku registracije še vedno najbolj priljubljen uporabniški kanal.

V minulem mesecu sta bili najbolj prometni postaji Na zelenici TUŠ in Krekov trg.

Uporabniki sistema KolesCE dajejo prednost električnim kolesom in ta trend se je nadaljeval tudi v juniju, ko so predstavljala približno 63 odstotkov vseh najemov.

Ob teh podatkih, ki kažejo odlično uporabo sistema KolesCE in uveljavljanje trajnostnih praks v mobilnosti, nas žalostijo pojavi vandalizma. Takšne primere na Mestni občini Celje strogo obsojajo in pozivajo k odgovornemu ravnanju, vse, ki opazijo neprimerno ravnanje, pa prosijo, da jih o tem obvestijo.

Sistem KolesCE v številkah, junij 2022

 

9122 najemov

304 povprečno število najemov na dan

450 dnevnih najemov na dan 24. 6. 2022 (absolutni rekord števila dnevnih najemov v MOC)

38147 najemov v prvega pol leta

17000 najemov več v prvem polletju kot v istem obdobju lani

460 novih registracij

13132 registriranih v sistem KolesCE

5.707 najemov električnih koles

3.415 najemov navadnih koles

12.800 prevoženih kilometrov

253.700 skupno prekolesarjenih kilometrov od vzpostavitve sistema (september 2018)

MOC