V članku “Toliko tujcev prejema denarno socialno pomoč” avtorja Janeza Zalaznika lahko beremo, da v Sloveniji delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči v resnici izstopa. Po poročanju žurnal24.si je med upravičenci do pomoči skoraj 11 odstotkov, med prebivalci Slovenije je 6,6 odstotka državljanov drugih držav. Tako je delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči za dve tretjini višji kot delež tujcev v prebivalstvu Slovenije.

Aprila letos je bilo do denarne pomoči upravičenih 92.654 ljudi, od tega nekaj več kot deset tisoč tujcev.

Tuji državljani so upravičeni do denarne socialne pomoči ker Zakon o socialno varstvenih prejemkih določa, da je do pravice do denarne socialne pomoči upravičen državljan Republike Slovenije, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in tujec, ki ima dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče, če brez svoje krivde nima zadostnih sredstev za preživetje.

Za pridobitev denarne socialne pomoči sta temeljna pogoja prijavljeno stalno bivališče ter dejansko bivanje v Sloveniji. Za stalno prebivališče v Sloveniji lahko tujec zaprosi šele takrat, ko izkazuje, da neprekinjeno in zakonito v Sloveniji živi že pet let.

Po podatkih resornega ministrstva je največ prejemnikov denarne socialne pomoči med državljani bivše SFRJ.

Na vprašanje, med državljani katerih držav je največ prejemnikov denarne socialne pomoči, na ministrstvu odgovarjajo, a je največ prejemnikov med državljani bivše SFRJ.

Članek “Toliko tujcev prejema denarno socialno pomoč” lahko najdete tukaj:https://www.zurnal24.si/slovenija/toliko-tujcev-prejema-denarno-socialno-pomoc-332988