Kolesarska dirka Po Sloveniji ima dolgoletno tradicijo, letos bo potekala že 26. kolesarska dirka Po Sloveniji zapored. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je dirki zvišala klasifikacijo po merilih UCI, od konca leta 2018 je dirka namreč kvalificirana kot UCI HC (Hors Class), kar je za serijo World Tour najvišji rang tekmovanja v cestnem kolesarstvu.

Po poročanju spletnega portala slovenia.info bo tretje leto zapored neposredni prenos dirke potekal na globalni športni televizijski mreži Eurosport med 19. in 23. junijem 2019. Tako bodo lahko milijoni gledalci spremljali profesionalne kolesarje premagovati kilometre po zeleni Sloveniji, njihov boj z vzponi in spusti ter ravninami, obenem bodo lahko občudovali izjemne helikopterske posnetke dih jemajočih razgledov.

Lani je dirka prikazala privlačnost 28 destinacij, preko katerih je potekala trasa dirke in očarala več kot 9,3 milijona gledalcev, ki so spremljali boj za zeleno majico na televizijskih kanalih Eurosporta. Lanske objave v povezavi z dirko so preko različnih družbenih omrežij dosegle več kot 35,6 milijona sledilcev.

Letos bo dirka imela pet etap, štart bo v sredo, 19. junija v Ljubljani, cilj pa že tradicionalno v Novem mestu, in sicer v nedeljo, 23. junija. Za zeleno majico se bodo kolesarji borili skozi 31 destinacij, mnoge bodo obiskali prvič. Med drugim bosta Žalec in Nova Gorica prvič v zgodovini gostila štart dirke.

Prvič bo dirka potekala skozi Žalec, Idrijo, Žiri, Kanal ob Soči, Goriška Brda, Komen, Ajdovščino, Ivančno Gorico, Metliko in Črnomelj. Kolesarji pa bodo kot stalne destinacije obiskali Ljubljano, Planino pri Sevnici, Šentjur, Podčetrtek, Rogaško Slatino, Šmarje pri Jelšah, Štore, Maribor, Celje, Škofjo Loko, Medvode, Trebnje in Novo mesto.

1.etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala 19. junija 2019 na relaciji Ljubljana – Litija – Laško – Šentjur – Podčetrtek – Kozje – Rogaška Slatina.

2.etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala 20. junija 2019 na relaciji Maribor – Slovenska Bistrica – Zreče – Slovenske Konjice – Šmarje pri Jelšah – Štore – Celje.

3.etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala 21. junija 2019 na relaciji Žalec – Kamnik – Medvode – Škofja Loka – Idrija.

4.etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala 22. junija na relaciji Nova Gorica – Kanala ob Soči – Goriška Brda – Renče – Vogrsko – Štanjel (občina Komen) – Vipava – Ajdovščina.

5.etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala 23. junija 2019 na relaciji Trebnje – Ivančna Gorica – Črnomelj – Metlika – Novo mesto.

Na letošnji dirki bo kar pet World Tour ekip, osem Pro Continental, vse slovenske profesionalne ekipe in še ekipe iz Slovaške, Češke in Avstrije.

Tudi letos se bodo destinacije, skozi katere se bodo podali kolesarji v boj za zmago borile za naziv Naj gostitelja dirke, nagrajena je tudi najbolj inovativna destinacija dirke. Tista destinacija, ki bo še posebej poskrbela, da svet začuti Slovenijo, bo izbrana za Naj gostitelja. Prezrta ne bo niti destinacija, ki bo najbolj inovativno ter srčno izkoristila priložnost za svojo promocijo in promocijo Slovenije pred domačo ter tujo javnostjo. Komentatorja Eurosporta in gledalce je lani najbolj navdušilo Laško, s formacijama I Feel Laško in I Feel Slovenia v izvedbi 500 otrok navdušilo tako televizijska komentatorja na Eurosportu kot tudi uporabnike družbenih omrežij.

 

Vir: slovenia.info