Mestna občina Celje obvešča: Z nadgradnjo Kolesc in dodatnimi ključavnicami že manj vandalizma

Foto: Mestna občina Celje

Nadgradnja koles v sistemu javne izposoje koles Kolesce s GPS čipi in dodatnimi ključavnicami za kolesa prvega generacije že prinaša prve pozitivne rezultate. Kot so sporočili iz Nomaga, ki je upravljalec sistema, se z zadnjimi ukrepi sankcioniranja nepravilnega zaklepanja koles kažejo znamenja zmanjševanja vandalizma v sistemu KolesCE. V Nomagu so doslej uporabnikom zaračunali 73 kazni. Sistem KolesCE sicer še vedno beleži rast, minuli september je bil z več kot 9 tisoč najemi po rangu tretji mesec z najvišjim številom najemov od vzpostavitve sistema. Registriranih uporabnikov je že skoraj 17 tisoč.

V Nomagu so doslej s GPS čipi in t. i. pametnimi ključavnicami nadgradili 92 koles prve generacije sistema KolesCE. Z namestitvijo čipov, s katerimi je omogočena lažja sledljivost uporabe kolesa, in pametnih ključavnic, ki so nadomestile klasične, želijo zmanjšati oziroma onemogočiti vandalizem. Pravilna vrnitev kolesa v stojala in zaklepanje s pametnimi ključavnicami minimalizira možnosti zlorabe koles, hkrati pa odgovornim uporabnikom omogoča lažji najem in vračilo koles.

Pametne ključavnice so na kolesa prve generacije nameščene pod sedežem. Po uporabi kolesa in vrnitvi v stojalo mora uporabnik ključavnico zakleniti tako, da ročico  potisne navzdol. Da bi omejili in onemogočili nadaljnje razraščanje vandalizma v sistemu KolesCE, se je Mestna občina Celje kot lastnik sistema v sodelovanju z Nomagom odločila, da sankcionirajo nepravilno vračilo kolesa. Sankcionirajo uporabnike, ki kolesa po vračilu v stojalo ne zaklenejo še s pametno ključavnico. Navodilo, kako pravilno vrniti in zakleniti kolo je bilo uporabnikom sistema Kolesce poslano po mobilni aplikaciji, ki se uporablja za izposojo koles.

Pri prvem neupoštevanju tega pravila v Nomagu uporabnikom izrečejo opozorilo, pri ponovni kršitvi pa se zaračuna kazen v višini 15 evrov. Uporabnike prosijo za razumevanje in da upoštevajo to pravilo, saj bodo le s pravilno uporabo koles in pravilnim zaklepanjem lahko onemogočili vandalizem.

Sicer so na Mestni občini Celje veseli ob dejstvu, da število najemov in uporabnikov Kolesca še naprej raste. Zadnji statistični podatki za september kažejo, da je bilo v prejšnjemu mesecu zabeleženih 9.051 najemov, kar pomeni, da je bil to tretji najbolj »prometni mesec« od vzpostavitve sistema leta 2018. Od takrat je bilo skupno zabeleženih že več kot 268 tisoč najemov.

Sistem Kolesce ima že 16.658 registriranih uporabnikov, ki največ najemajo električna kolesa, ta so v prejšnjem mesecu predstavljala 63 odstotkov vseh najemov. Največ najemov in vračil je bilo septembra opravljenih na postajah Na zelenici – Tuš, Bolnišnica Celje, Citycenter in Krekov trg.

Mestna občina Celje