V Centru Noordung v Vitanju bodo ob 90. obletnici smrti pionirja kozmonavtike in vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga pripravili poseben novičnik z nekaj zanimivostmi. Ob tem bodo na ta dan – 27. 8. 2019 omogočili brezplačni VR ogled njegovega izjemnega BIVALNEGA KOLESA, ki je v vsej svoji veličini prikazan le v njihovem centru in to v interaktivni aplikaciji VR Noordung.

Herman Potočnik Noordung se je rodil 22. decembra 1892 v Pulju, kjer je njegov oče Jože Potočnik opravljal službo mornariškega zdravnika. Svoja otroška leta je Herman preživljal v Mariboru na Poštni ulici. Med leti 1907 in 1913 se je usposabljal za poklicnega vojaka  – inženirja v Hranicah in Mödlingu. Med prvo svetovno vojno je Herman deloval na Soški fronti, v Galiciji, Srbiji in Bosni kot strokovnjak za železniške in mostovne gradnje. Po koncu prve svetovne vojne je bil zaradi tuberkuloze upokojen in takrat se je preselil na Dunaj, kjer je z diplomo leta 1925 končal študij kot inženir specialist raketnih tehnik. Po študiju je napisal tudi svojo edino knjigo z naslovom Problem vožnje po vesolju – Raketni motor. 27. avgusta leta 1929 je na Dunaju za posledicami tuberkuloze umrl, kjer je tudi pokopan.

Kako je Herman Potočnik Noordung povezan z Vitanjem?

V Vitanju je bil leta 1809 rojen Hermanov stari oče Franz Kokoschineg, katerega starši so bili lastniki kmetije in gostilne v Vitanju.

Zaradi tega so v Vitanju leta 2006 odprli spominsko sobo posvečeno Noordungu s katero so pomen tega moža širili med širšo javnost. Danes so v Vitanju ponosni na promotor njegovega dela – Center Noordung v katerem lahko obiskovalci vidijo stalno razTstavo o Hermanovem življenju in delu. Tudi arhitektura centra je zasnovana delno po Noordungovih načrtih, saj so 4 arhitekturni biroji izpeljani iz njegovih načrtov vesoljske postaje oziroma Bivalnega kolesa, ki ja je v svoji knjigi natančno predstavili in dodal osnovne tehnične načrte za njegovo zasnovo.

Razstava o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga v Centru Noordung                Foto: Center Noordung

Noordung zgled tudi snovalcu ameriškega programa Apollo, ki je omogočil pristanek na Luni

Slovenci smo prvi prevod njegove knjige dobili leta 1986, ko ga je izdala Slovenska matica, drugega pa leta 1999, ki ga lahko obiskovalci centra v le-tem tudi kupijo. V knjigi je objavljenih 100 skic, ki zajemajo samo potovanje v vesolje kot bivanje v njem. Da je delo zelo pomembno kaže dejstvo, da je bil delni prevod v angleščino z objavami v revijah Science Wonder Stories narejen že leta 1929 in prevod v ruščino objavljen leta 1935. Kaj pomeni njegova knjiga pove tudi dejstvo, da je Wernher von Braun, ki je bil glavni konstruktor rakete V2 in ameriškega Apollo programa, ki je omogočil pristanek na Luni, Noordungovo delo citiral v svojem doktoratu.

Ob 90. letnici smrti Hermana Potočnika Noordunga bodo v Centru Noordung izdali posebno poštno znamko, ki jo bo mogoče kupiti v njihovem centru.

Personalizirana znamka Noordung          Foto: Center Noordung

 

M.I.