“A se da Aleša Hoja, kako kaznovati, ker je mirno, odločno in z argumenti svinjsko sesul vnaprejšnji scenarij Tarče? Tega ne smemo dovoliti, ker napada temeljno komunistično izročilo “laž je nesmrtna duša komunizma”,” je glede četrtkove oddaje Tarča na temo politizacije ali depolitizacije policije komentiral dolgoletni novinar in urednik Vinko Vasle. Pohval na račun ministra za notranje zadeve na družabnih omrežjih nikakor ne manjka, saj je ta povsem sesul vsa podtikanja. “Danes je bil Hojs Luka Dončič, preigraval jo je in zadeval koš za košem,” je glede poteka oddaje, ki jo je vodila Erika Žnidaršič, komentiral eden izmed uporabnikov. 

Uredništvo oddaje Tarča je za uvod v novo sezono pripravljalo nov napad na vlado, tokrat o policiji in domnevnih nezakonitostih, pritiskih ter politizaciji. V oddajo so bili vabljeni Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede, nekdanji direktor Sove in strokovnjak za policijsko pravo Andrej Rupnik, poslanec SD in predsednik KNOVS Matjaž Nemec ter minister za notranje zadeve Aleš Hojs kot glavna tarča oddaje.

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je Hojsu uvodoma očitala, kako naj bi si ta policijo tako rekoč popolnoma podredil, na kar pa je Hojs odgovoril, da nikogar na policiji ni zamenjal. “Dal sem predlog vladi, da se zamenja direktorja policije. To smo storili dvakrat in sicer na začetku mandata in potem, ko je Anton Travner odstopil. Kadre v policiji menja direktor policije, direktorje na direktoratu na ministrstvu pa imenujem jaz,” je izpostavil in ob tem v vednost povedal, da smo imeli v času osamosvojitve 15 ministrov za notranje zadeve in 15 direktorjev policije. “Torej lahko si predstavljate, da je vsak minister in to je povsem normalno, želel delati z ljudmi, ki si jih je sam izbral. Izbere si lahko direktorja policije in direktorja direktoratov.”

Hojs opozoril na laži v prispevku
V nadaljevanju so na plano dali zadevo Kangler, Žnidaršičeva je namreč povprašala Hojsa, če je ta seznanjen z zahtevo gospoda sekretarja Kanglerja da je policiji naročil konkretne sankcije oziroma ukrepanje zoper kriminaliste, ki so preganjali njegovega znanca, prijatelja, takratnega kriminalista. Hojs je najprej poudaril, da je potrebno zavedanje, da je ministrstvo v tem času polno obremenjeno in da oba državna sekretarja kot namestnika ministra opravljata tudi tista dela, ki jih zaradi obremenjenosti ne more vedno storiti minister. Opozoril je na laži, ki jih je v prispevku podala novinarka RTV. Ta je namreč povedala je, da je gospod Kangler poslal prvi dopis, nato pa je pristavila, da ker se ni nič zgodilo, je poslal ponovni dopis. “Je povedala tako?,” je bil jasen Hojs, na kar pa mu je voditeljica pristavila, da je temu res tako. Hojs je poudaril, da nikakor ni res, da se ni nič zgodilo. “Prišel je namreč ponoven dopis in gospod Kangler je ta drugi dopis ponovno posredoval direktorju policije.”

“Vsi dopisi ki jih je Kangler poslal direktorju policiji se navezujejo na odstope zadev. Torej odstopa primer slovenske varde, ljutomerske policije, žičnice Kranjska Gora. Tudi sam sem pred dnevi potem, ko me je obiskal gospod, ki se je pri meni najavil in povedal, da je približno pred dvema letoma podal kazensko ovadbo z imeni priimki, z zapisniki sej občinskih komisij, pa se v dveh letih ni zgodilo nič. Ko sem ta fascikel prejel, sem fascikel odstopil nadzorniku, direktoratu za nadzor policije, ob tem pa je zanimivo, da se zadeva skoraj v popolnosti nanaša na stranko SD. Torej na pridobitev zemljišč v Piranu bivšega načelnika UE Piran,” je izpostavil Hojs in dodal, da je zahteval nadzor direktorata za nadzor policije. “Ugotovili bomo, kaj bo ta nadzor ugotovil. Zanimivo, da se po dveh letih, ko se je človek razkril, se na NPU ni zgodilo nič. Ali zato, ker so vpleteni člani stranke SD? Ne vem, to bo ugotovil nadzor,” je dejal in ob tem poudaril, da se mu zdi zakonito, da od direktorja policije zahtevamo, da Policija, NPU in vsi ostali delajo zakonito.

Avtorica Nina Žoher, več lahko preberete tukaj.