Mojca Pašek Šetinc, vaš Utrip je zavajajoč

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Spoštovana gospa Mojca Pašek Šetinc, menda ste novinarka. Ne vem, ker nisem videl vaših dokumentov, a vam verjamem, da bi jih lahko pokazali. V nasprotju s sodnikom Brankom Maslešo, ki jih verjetno ne more pokazati. Tu vidim za vas in vaše profesionalne kolege izziv, da potrdite ali ovržete dvome. A to vas na nacionalni TV hiši očitno ne zanima. Po vašem mnenju novinarjem javne  RTV SLO, ob sedanji situaciji, ko se menja sestava programskega sveta RTV SLO, preostane le to, da ostanejo profesionalni. Se strinjam. A najprej morajo profesionalni postati. RTV SLO ni javna, ampak je “vaša”, kot so pred “vašo” hišo pred časom vpili “vaši” podporniki. Torej je jasno, komu pripada. Ne nazadnje tudi z zadnjimi  protesti del vaših novinarjev dokazuje, da niste neopredeljeni. Problem je v tem, da  informativni program, novinarji, izobraženi na FDV, nadaljujete v slogu vaših prednikov, nekdanjih družbenopolitičnih delavcev v službi komunistične partije. Dovolite mi, da vas spomnim  na izjavo tovariša Janeza Vipotnika, nekdanjega direktorja RTV, ki je po mojih zanesljivih informacijah  na internem sestanku z novinarji izjavil, da ste novinarji družbenopolitični delavci. Rekel je, da je RTV SLO polvojaška institucija. Razmere se v vaši hiši, z izjemo nekaj prvih mesecev, v času osamosvojitvene vojne, ko je RTV SLO, z pomembno vlogo Jelka Kacina, delovala v interesu vseh Slovenk in Slovencev, niso spremenile. Ostajate družbenopolitični delavci v službi naslednikov partije. To ni profesionalizem, ki v svojem, osnovnem pomenu besede pomeni poštenost do ljudi.

Utrip 22. 1. 2022 ste začeli s pesmijo Jureta Robežnika  Orion, z  besedilom: Čez tisoč let, ko naju več ne bo, bo spet prav tak večer, kot je nocoj. Na modrem nebu, daljen in svetal, spet, kot nocoj, bo Orion sijal. Zelo simbolično in nedvoumno. Verjamem, spoštovana gospa novinarka, da si želite, da bi vse ostalo tako, kot je bilo včasih, z enoumjem vred. Po drugi strani ste sami spregovorili o spreminjanju.

V času covid krize naj bi se po vašem mnenju spet začelo odkrivati človečnost. Za ljudi, za večino, če dovolite, se je to začelo po padcu komunizma, ko smo bili prepričani, da smo spet vsi enaki, brez strahu pred verbalnim deliktom in spet smo začeli govoriti o vrednotah, o čemer pred tem ni bilo nič slišati. Se spomnite? Nadaljujete z vprašanjem, ali ne bo sedanje obdobje globalne katastrofe ljudem prineslo samo gorje. Morda, če ne bo sodelovanja.

V komunizmu so nas prepričali, da oblasti ne gre verjeti
Pozabili ste povedati, da je nam in svetu,  v preteklih 100 letih, največ gorja ob fašizmu in nacizmu prinesla komunistična revolucija. V nadaljevanju govorite o delu te vlade in podreditvi vseh svoboščin medicini in oblasti, ki naj bi  epidemijo ošabno izrabljala. Ponavljate vaš levičarski refren o neustavnem vladanju z odloki, s katerimi naj bi se vlada, citiram: “sprehodila čez vse zdravorazumske meje!“ Motite se! Preberite stališče (ne mnenje) prof. dr. Lovra Šturma o tem, kaj je v naši ustavi, evropski in svetovni zakonodaji, med človekovimi pravicami na prvem mestu. To je pravica do življenja. In prav v tem smislu je delovala vlada, ki mimogrede lahko deluje tudi z odloki. Po vašem bi morala vlada z vsakim predlogom prihajati v parlament in čakati na rezultat neskončnih razprav. V prvem in drugem valu epidemije, ko smo bili brez  zdravil in brez cepiva, bi to pomenilo neprimerno več umrlih. Dodatno omenjate potrebo po človeško prepričljivem komuniciranju, da bi ljudje razumeli potrebo za cepljenje. Sam verjamem, da so razumni ljudje od začetka razumeli in videli, kaj se dogaja po svetu in se držali ukrepov. Samo nerazumnim, bolje rečeno neodgovornim in politično motiviranim, je treba, žal brez uspeha, ponovno razlagati in pojasnjevati, zakaj ukrepi, vključno s cepljenjem!

Vse to, kar ste prikazali v oddaji, je vaše politično obarvano mnenje, ki v strokovnem, profesionalnem pogledu ne pomeni nič. Prvič; najbolj uspešne v prvem obdobju boja z virusom so bile države z najostrejšimi omejitvami (Singapur, Tajvan, Japonska, Avstralija, če Kitajske ne omenjam). Očitno ste tudi preslišali izjavo  dr. Maria Fafangla, ki je v Tarči kot domačin iz Trsta povedal, da so se lahko v Trstu gibali le 200 metrov od doma in imeli vojaka pred hišo. Zakaj? Zaradi izkušenj v Italiji. Očitno ste pozabili, da je bila Slovenija, prav zaradi ukrepov, tudi odlokov, v prvem obdobju boja z virusom med uspešnejšimi državami? V oddaji ste zatem predvajali izjavo predsednika vlade, po vašem mnenju verjetno kot zavajajočo, da so države na vzhodu Evrope manj uspešne s cepljenjem, kar je ocenil kot posledico komunizma. Drži! Izjava ima temelje. Te države so manj uspešne s cepljenjem. Zakaj? Zaradi neposlušnosti ljudi. Zakaj? Ker so se v preteklih 50 letih komunizma naučili, da ne gre verjeti  oblasti. Ena generacija se tega ne more znebiti. Spustili ste se tudi v komentiranje stališč predsednika vlade glede Tajvana. Po vašem naj bi bil komentar Janeza Janše, s katerim je zagovarjal pravico otočanov do samoodločbe, škodljiv. Potrudili ste se in dobili sogovornika, nekega Žigo Vaupotiča, predstavnika slovensko-kitajskega poslovnega sveta. Gospod je kar tako, čez prste izračunal, ne da bi bil konkreten, za kakšno škodo gre. Vaši očitki predsedniku vlade so neverjetni, še posebej iz ust, ki vedno zagovarjajo vsakršno osebno svobodo. Na začetku vašega Utripa ste omenjali, da v času covida ponovno odkrivamo človečnost, a ste to žal do konca oddaje pozabili, sicer prebivalcem Tajvana ne bi odrekali pravice do samoodločbe, kar je poudaril predsednik Janša. Ali to res delate zaradi gospodarskega interesa? Čudno, da to postavljate pred človekove pravice.

Zaključim naj s komentarjem protesta, ki ste ga predstavili v oddaji, pod nazivom Glas Ljudstva, na Trgu republike 21. 1. 2022. Tea Jarc je poudarila, da ima dovolj populizma, sprenevedanja, praznih obljub t. i. neopredeljene sredine. Jarčeva, v pravem pomenu priimka, ne prenesenem, da ne bo očitkov, dovolite mi, da vas  spomnim, da imam sam in večina ljudi dovolj obljub vam sorodnih, levo usmerjenih politikov v zadnjih 15 letih, kako boste uredili zdravstvo.

Za zaključek, Mojca Šetinc Pašek, vam želim predvsem zdravja, ob zdravstvu, kakršnega ste nam zagotovili v zadnjih 15 letih. Vsem sodelujočim želim, da se jim izpolni želja, izrečena ob koncu protesta, da se jim vrne socialna država izpred 30 let, skupaj s skrbjo za zdravje ljudi, kakršno smo imeli tedaj v Kanalu ob Soči, Celju in Mežici.

Janez Remškar

Članek je bil prvotno objavljen na Nova24TV in vam je dostopen tukaj.