Rdeče brigade so na Ministrstvu za kulturo pustile opozorilo,” je tvitnil novinar in svetovalec na dotičnem ministrstvu, Miro Petek. Na napisu, ki krasi ministrstvo, se je namreč ponovno pojavil krvavi dodatek. Petek je tudi pripomnil, da bodo na RTV Slovenija bržkone o dogodku poročali, kot da je šlo za umetniški performans, enako kot se je zgodilo pred nedavnim, ko so anonimni aktivisti pred ministrstvom postavili mize obrizgane z rdečo barvo. Rdeča barva je simbolizirala kri, minister Vasko Simoniti pa dejanje ostro obsodil.

Ti ljudje so namesto metafore izbrali dobeseden poziv k umoru, je ob prejšnjem dogodku povedal minister za kulturo Vasko Simoniti in dodal, da njihovo početje ni nikakršno umetniško dejanje, pač pa odkrita in nedvoumna grožnja s smrtjo. “Gre za ščuvanje in zavestno ustvarjanje vzdušja, ki spodbuja k nasilju in splošnemu neredu. “Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo ter so v svojem bistvu protidemokratični,” je povedal v izjavi za javnost. Storilci pa s svojimi “umetniškimi doprinosi” očitno še niso odnehali, krvavo rdeča barva se je tokrat pocedila s črk, prilepljenih na okna ministrstva.

Vasko Simoniti je tudi spomnil na incident iz leta 2001, ko so novinarja Mira Petka pred njegovim domom brutalno pretepli in ga skoraj ubili. Vsaj posredno je bil to napad na neodvisnost novinarjev in svobodo tiska, vseh obsodb vredno kriminalno dejanje, pa še do danes ni dobilo epiloga. Na eni izmed miz, ki so jih pripadniki nevladne organizacije postavili pred Ministrstvo za kulturo, je bilo zapisano tudi ime Miro Petek. Dejanje je že samo po sebi podlo in nizkotno, glede na znane okoliščine, pa gre tudi za nevarno delovanje, za katero bi morali biti storilci primerno kaznovani. Nacionalna televizija sicer očitno ni enakega mnenja, saj so o dogodku poročali kot o protestu Aktiva delavk in delavcev v kulturi, ki so svoje nestrinjanje s trenutno kulturno politiko izrazili z inštalacijo.

 

Danes je sicer mednarodni dan za odpravo nekaznovanja kaznivih dejanj zoper novinarje. “Dan, ko se spominjamo vseh novinarjev po svetu, ki so zaradi opravljanja svojega poklica utrpeli napade ali izgubili življenje,” je zapisano na spletni strani Sveta EU. V lanskem letu je bilo po svetu ubitih devetinštirideset novinarjev, 389 je bilo pridržanih, 57 pa vzetih za talce. Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem dnevu, ki so ga aktivisti v Sloveniji že navsezgodaj zjutraj obeležili z napadom na Ministrstvo za kulturo, kjer je zaposlen tudi Petek, spomnila na grozljiv napad nanj, za katerega napadalci nikoli niso bili kaznovani. Prav tako pa je tudi predsednik vlade Janez Janša ob Twitter  objavi Unesca povprašal, kje so napadalci in naročniki umora Mira Petka.

Avtorica Sara Bertoncelj, Nova24TV