Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Prenovljena strategija cepljenja

Z enim odmerkom je cepljenih 185.852 oseb, z dvema odmerkoma 103.757 oseb, je podatke predstavil Poklukar. Slovenija se sicer po obsegu cepljenja uvršča v zgornji del držav članic EU. Pregled po starostnih skupinah cepljenih oseb pokaže, da je v skupini nad 90 let s prvim odmerkom precepljenih 45 odstotkov prebivalcev, v skupini nad 85 let 52 odstotka in v skupin nad 80 let 56 odstotkov. Zelo nizko pa sta precepljeni skupina nad 70 let in nad 65 let. Precepljenost Slovenije glede na delež prebivalcev z enim odmerkom cepiva je 14-odstotna, po regijah je precepljenost med 13 in 17 odstotki.

S 1. aprilom bo začela veljati posodobljena strategija cepljenja. Uvedena je sprememba, po kateri bodo morali vsi izvajalci cepljenja ob prijavi potreb po številu odmerkov navesti, za katero kategorijo cepljenih oseb naročajo cepivo. Odpravi se starostna omejitev za izvedbo cepljenja z astrazeneco, ki tako ni več 65 let. Naprej se v sezname skupine za cepljenje skupini starejših od 70 let dodajo policisti, ki so na misijah v tujini, ter udeleženci olimpijskih in paraolimpijskih iger. Tej potem sledijo skupina nad 60 let in kronični bolniki od 18 do 59 leta.

Pod ukrep delnega zaprtja države med 1. in 12. aprilom sodijo ukrepi zaprtja šol, vzpostavitve omejitve gibanja na občine in zaprtja trgovin. Svetovalna skupina vrednoti posamezne ukrepe in bo predloge pripravila za obravnavo na vladi. Kljub temu da so uradno tri regije spet obarvane rdeče, se trgovine tam ne zapirajo. V obalno-kraški regiji so se odprle šele teden dni nazaj, zato je smiselno, da ukrep traja vsaj 14 dni, kar šele omogoča merjenje učinkovanja ukrepa. Hkrati pa se bo vlada konec tega tedna odločala o bolj obsežnih ukrepih omejevanja epidemije, zato posamezni manjši ukrepi lahko počakajo do takrat.

Obseg angleške različice virusa se je povečal na 33 odstotkov

Število angleške različice virusa (B. 1.1.7) se je povzelo s 551 primerov v preteklem tednu na 831 primerov v tem tednu, število južnoafriške različice (B. 351) se je povečalo z 21 na 25, število nigerijske (B1. 525) z 20 na 27 primerov, brazilska različica (P. 1) je ostala pri 1 primeru.

Od 323 vseh narejenih sekvenc v okviru zadnjega tedna angleška različica virusa zavzema 33,6- odstotni delež, je na razširjanje različice opozorila Žohar Čretnik. Delež narašča v vseh regijah, najbolj v jugovzhodni regiji in izpodriva »splošno« različico (B. 1.258.17), ki pomeni 60 odstotkov vseh sekvenc. Število različic angleškega seva virusa se je podvojilo v jugovzhodni regiji in savinjski regiji, skoraj potrojilo pa se je v koroški regiji. Gre za eksponentno rast v deležu okužb.

Vir: Vlada RS

 

Uredništvo