Celje je v ponedeljek prejelo priznanje za najlepše in najbolj gostoljubno večje mesto Turistične zveze Slovenije v projektu “Moja dežela – lepa in gostoljubna”.

Gre za projekt Turistične zveze Slovenije, ki vsako leto prireja “tekmovanje” slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Osrednje poslanstvo tekmovanja je urejanje in ohranjanje okolja. Nagrade so bile podeljene v Portorožu v okviru Dnevov slovenskega turizma. Celje je prejelo prestižno priznanje za najlepše in najbolj gostoljubno večje slovensko mesto 2018. Med nominiranci sta bila še Maribor in Velenje. Priznanje je v Portorožu na slovesnosti ob zaključku projekta prevzel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je med drugim povedal, da bo Celje kmalu dobilo tudi najdaljši viseči most tibetanskega stila na svetu. Uspeh je dopolnilo drugo mesto celjskega MCC Hostla v kategoriji mladinska prenočišča.

Svojo prepoznavnost Celje gradi na bogati kulturni dediščini. Komisija Turistične zveze Slovenije je pri ocenjevanju izpostavila programe Žive zgodovine, s katerimi se tudi preko VR projektov oživlja spomin na Celjske grofe kot največjo plemiško rodbino na Slovenskem, produkt skupnih vstopnic, ki povezujejo tri najpomembnejše celjske institucije, Stari grad Celje, Pokrajinski muzej in Muzej novejše zgodovine. Komisija je izpostavila tudi projekt Odprta kuhna, javni sistem izposoje koles KoleCE, TIC na Glavnem trgu, ki je arhitekturno izvirno združen s paviljonom za prezentacijo arheologije, drevesno hišo v Mestnem gozdu in pustolovski park na Celjski koči.

V prihodnosti si Mestna občina Celje želi z različnimi projekti dopolniti tudi ponudbo na Šmartinskem jezeru – proti koncu gre gradnja nove skakalnice, med drugim načrtujemo tudi ureditev wake žičnice za smučanje na vodi.

 

M.I.