Nekdanji minister Pikalo nasprotuje mnenju stroke, vstopamo pa v najbolj zaostreno obdobje epidemije!

Zajem zaslona: RTV Slovenija

“Šol ni mogoče odpirati preko twitter sporočil v četrtek zvečer. Potrebujemo jasen načrt, jasen scenarij, podprt s kadrovskimi in finančnimi sredstvi, da se bodo šole lahko odprle,” je na družbenih omrežjih sporočil nekdanji minister za izobraževanje ter vidni član stranke SD Jernej Pikalo. Pikalo se je spotaknil ob srečanje premierja Janeza Janše s šolniki, kjer je bilo med drugim govora o možnosti vrnitve otrok v šole in kjer je premier upoštevaje stroko pojasnil kakšna je v Sloveniji situacija in kakšni morajo biti ukrepi za izhod iz krize, vrnitev v šole in obstanek zdravstvenega sistema. 

Tako je nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo v njegovem odzivu na srečanje premierja Janeza Janše s šolniki, navedel en kup neumnosti: “Je dovolj časa, da se uvede dvoizmenski pouk, rotacije na 7 dni ali drugi alternativni ukrepi. Predpogoj je, da je za to želja in načrt.” Glede na trenutno zaskrbljujoče epidmiološko stanje bi bil to res blagodejen ukrep. Milan Krek, direktor NIJZ pa je jasno povedal, da je zaradi situacije kakršna je z epidemijo ogroženost šole še večja, večja je tudi možnost, da virus v šolo vdre. Obenem je bil premier Janša jasen:Šolstvo je prioriteta, ampak nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in nato po tednu ali dveh vse zapremo in smo potem zaprti do aprila, maja.”

Pikalo je v njegovem nagovoru še dejal: “Vlade ne pozivamo k odprtju šol, čeprav si tega vsi želimo. Pozivamo, da pripravi načrt ukrepov in pomoči, da bo odprtje šol mogoče v roku 10 dni. Ne čez noč, ampak na organiziran, prilagojen in usklajen način. Šole bi morali zapirati zadnje in odpirati prve.” Jasno je bilo povedano na konferenci kakšno je zdravstveno stanje v Sloveniji ter da vstopamo v najbolj zaostreno obdobje epidemije in da ne smemo tvegati kolapsa zdravstvenega sistema. Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti je ob tem jasno dejal: “To, da so otroci doma, z družinami, in ne v šoli, to ni travma.” Ob tem je še poudaril, da bi se nekaj nemoči in strahu lahko pojavilo pri srednješolcih, ki bodo morali opravljati maturo.

Več lahko preberete na spornji povezavi.