V članku “Franc Jager je novi resni kupec za Jelšingrad” avtorja R.Č. lahko beremo, da si vsake toliko časa dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah ogledujejo potencialni investitorji, vsak ima v glavi svoj načrt ureditve tega propadajočega spomenika kulturne dediščine. Po poročanju spletnega portala kozjansko.info je morda tokrat rešitev za to šmarsko črno točko še najbližje do zdaj, za nakup se namreč že nekaj časa zanima domačin in nedavno »izplačani« ustanovitelj ter lastnik trgovske verige Jagros, Franc Jager.

V ponedeljkovem Delu so okoliščine Jagrovega interesa za Jelšingrad opisane s strani Špele Kuralt. Že dalj časa je dvorec naprodaj, zaslediti ga je bilo tudi na nepremičninski agenciji na spletu, kjer je navedena cena 370 tisoč evrov, ta cena pa velja za 90 % dvorca, ki je v lasti dedičev ameriškega  Srba Georga Zečevića. Domačini so pridobilo 10 odstotkov lastništva. Domačini so se pred leti ukvarjali z vzpostavitvijo golf igrišča okrog dvorca.

Po poročanju kozjansko.info se je do sedaj zapletalo prav s temi 10 odstotki, za katerega naj bi lastniki zahtevali nesorazmerno (glede na delež) več kot večinski lastniki. Vendar zdaj naj bi bile zadeve okrog cen usklajene.

Na okrožnem sodišču v Celju še vedno poteka sodni spor med Golf klubom Jelšingrad proti Občini Šmarje pri jelšah zaradi domnevno nezakonite prekinitve pogodbe o najemu okoliških zemljišč, v kateri Gobec v imenu kluba od občine zahteva 1,65 milijona evrov.

Minuli teden si je dvorec ogledala delegacija lastnikov od zunaj in znotraj, prav tako potencialni kupec, predstavniki občine ter uslužbenci Zavoda za varstvo kulturne dediščine. (ZVKDS). V ZVKDS so  dvorec označili za izjemno arhitekturno historično prezidano stavbo v neomavrskem slogu, je pa dvorec v klavrnem stanju, vključujoč oba orientalska stropa ter velika stropna freska zmage nad kmečkim uporom v Brežicah leta 1515 v glavni dvorani. Pred leti je bilo pokradenih že mnogo histeričnih umetnin, kot denimo velik kamniti grb nad vrati ene od soban v pritličju, pri katerem so navdih našli tudi snovalci grba Občine Šmarje pri Jelšah.

Jagrova ideja je po poročanju kozjansko.info, da se pročelni del gradu, obrnjen poti Šmarju ohrani oziroma prenovi, drugi del z nižjo kulturno-zgodovinsko vrednostjo pa poruši in sezida na novo.

V tem delu bi bila nato restavracija ter več deset sob oziroma prenočišč. V javno-zasebnem partnerstvu z Občino Šmarje pri Jelšah bi se ohranjeni del morda dalo restavrirati oziroma obnoviti, tudi s pomočjo evropskih in državnih sredstev. Ta del bi bil lahko javno odprt, na voljo za slavnostne sprejeme, poroke ter druge priložnosti. Tudi župan Matija Čakš je tovrstnemu sodelovanju zelo naklonjen.

Za grad se je nazadnje zanimal nemški državljan, kateri je okrog gradu imel namen urediti pašnike za svoje plemenske konje. Pred Nemcem se je za nakup Jelšingrada zanimal Turek, kateri ni odstopal od izgradnje zasebnega letališča v neposredni bližini dvorca.

 

Članek “Franc Jager je novi resni kupec za Jelšingrad” je dosegljiv tukaj: https://kozjansko.info/2019/07/franc-jager-je-novi-resni-kupec-za-jelsingrad/