Občina Žalec: Ob 70-letnici organiziranega krvodajalstva so krvodajalcem podelili posebna priznanja

Foto: Občina Žalec
Ob letošnji 70-letnici organiziranega krvodajalstva v Sloveniji so v RKS – Območnem združenju Žalec krvodajalcem, ki so kri letos darovali 100 in večkrat, v Brunarici jezero Braslovče, v petek, 15. decembra, podelili posebna priznanja. Na območju Spodnje Savinjske doline je 14 krvodajalcev, ki so kri darovali več kot 100-krat.
To so Alojzij Novak iz Petrovč, Frančišek Rozman iz Ložnice pri Žalcu, Ivan Starčević iz Arje vasi, Franc Ciglar iz Ponikve pri Žalcu, Janez Kovačič iz Prebolda, Damjan Žagar iz Prebolda, Milan Pulko iz Šempetra v Savinjski dolini, Franc Jelen iz Šempetra v Savinjski dolini, Srečko Pogladič iz Galicije, Anton Kusterbanj iz Letuša, Alojz Zagoričnik iz Prebolda, Darko Kralj iz Griž, Drago Šoba iz Galicije in Branko Jeraj iz Pariželj. 

Razlogi, ki jih za darovanje krvi navajajo dolgoletni krvodajalci, so različni, največkrat pa povedo, da jim je življenje rešila kri nekoga drugega in zato v zahvalo darujejo kri, da bodo naprej reševali življenja.

Predsednica RKS – Območnega združenja Žalec Pavla Artnik je povedala: »Gre za najvišje plemenito dejanje, kar ga zmore človek, saj daruje del sebe, da reši življenje drugemu. Ljudje smo vendarle v tem izrazito egoističnem času sposobni narediti nekaj za druge. Krvodajalci se takoj odzovete, ko vas potrebujemo. In za to se vam iskreno zahvaljujem.«

Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo v RKS, je dodal: »Pomemben mejnik je leto 1953, ko organizacijo krvodajalstva prevzame Rdeči križ Slovenije ter vzpostavi prostovoljno, brezplačno in anonimno krvodajalstvo. Prva s strani Rdečega križa organizirana brezplačna in prostovoljna ter anonimna terenska krvodajalska akcija je bila v ponedeljek, 9. marca 1953, ko je kri v Zagorju ob Savi darovalo 9 rudarjev iz Zagorja.«

Po letu 1955 so se tudi na njihovem območju začele krvodajalske akcije, drugod že leta 1953, je zapisano na spletni strani Občine Žalec. Letno sta bili organizirani ena ali dve. Odvzem krvi je organizirala transfuzijska postaja Celje, v začetku v ambulanti Zabukovica, po ukinitvi ambulante pa v domu Svobode Griže. Krajani so bili vedno pripravljeni dati kri. Tudi med rudarji je bilo veliko krvodajalcev. Kri so dajali tudi delavci bivše Sigme, Minerve in še veliko drugih prebivalcev. Vsi krvodajalci so dobili obilno malico.

Danes so te številke veliko višje, akcije potekajo na sodoben način, na območju, ki ga pokriva žalsko območno združenje RK pa se število darovanj krvi v zadnjih dveh letih povečuje, kri daruje tudi veliko mladih. Krvodajalci se po odvzemu udeležijo malice, da se okrepčajo, pred in po darovanju pa morajo piti veliko vode. Zaposleni imajo možnost uveljavitve prostega dne zaradi darovanja krvi.

V današnjem času organizira žalsko območno združenje 13 krvodajalskih terenskih akcij na leto; šest za TC SB Celje in sedem za ZTM Ljubljana.

Občina Žalec