Osmi protikoronski zakon o dodatnih ukrepih za omilitev posledic epidemije COVID-19 je potrdil Državni zbor Republike Slovenije. Za zakon je glasovalo 51 poslancev SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS in narodnosti. Zakon podpira predvsem socialno ranljive skupine. Vrednost pomoči osmega protikoronskega zakona je ocenjena na 320 milijonov evrov, zakon je pričel veljati 5. februarja 2021.

Že veliko pomoči je bilo pred tem razdeljene tako prebivalstvu kot gospodarstvu v sedmih svežnjih protikoronskih zakonov, vlada je tako upoštevala takorekoč vse kategorije prebivalstva.

V PKP8 so dodatno zajete še nekatere druge kategorije. Ključna ukrepa sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo. Tako PKP 8 širi krog upavičencev do enkratnih solidarnostnih dodatkov za brezposelne osebe, polnoletne dijake, študente, ki se šolajo na tujem visokošolskem zavodu, in prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, vojne veterane in invalide po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.

Cigler Kralj je med pomembnejšimi ukrepi izpostavil tudi skrb za starejše, saj ti pogosto po preboleli bolezni potrebujejo še dodatno bolnišnično zdravljenje. S PKP8 se tudi za tiste, ki jih ni mogoče odpustiti v domače okolje zagotovi podaljšana obravnava, ki vključuje zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo.

Več o ukrepih lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Demokracija