Po besedah upokojenega vrhovnega sodnika Janeza Vlaja za Prava.si bo o ravnanju Branka Masleše na pobudo Nova24TV odločala Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu

Foto: 24kul.si

Na portalu Prava.si so ob koncu leta 2021 opravili intervju z upokojenim vrhovnim sodnikom Janezom Vlajem. V intervjuju je sodnik Janez Vlaj predstavil svojo poklicno pot zaznamovano s sodstvom in igralstvo, ki ga je izpopolnjevalo kadar ni opravljal sodniškega dela. V pogovoru je novinarju Borutu Cipotu predstavil tudi izkušnjo, ki jo je v svoji poklicni poti doživel s sodnikom Brankom Maslešo.

Janez Vlaj je v pogovoru povedal, da je bilo pravo pri njih zapisano že v družini, saj je njegov oče opravljal delo sodnika na soboškem sodišču, zato se je tudi sam leta 1971 odločil za študij prava na Ljubljanski fakulteti. Kljub temu, da si je želel postati odvetnik se to ni nikoli zgodilo in je njegova poklicna pot bila vezana na delo na sodiščih. Pripravništvo in pravosodni izpit je Janez Vlaj opravil v Ljubljani, potem ga je pot vodila nazaj v Mursko Soboto, kjer je na tamkajšnjem sodišču postal sodnik. Nekaj let kasneje se je vrnil v Ljubljano in na Vrhovnem sodišču v Ljubljani postal strokovni sodelavec. Po sedmih letih je postal višji sodnik na Višjem sodišču v Ljubljani, kjer je delo opravljal 13 let, potem pa je bil izvoljen za vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču, kjer je službo opravljal do upokojitve.

V pogovoru za Prava.si je pojasnil, da se je po upokojitvi posvetil svoji drugi veliki ljubezni, ki jo predstavlja gledališka igra. Janez Vlaj tako sedaj sodeluje s Šentjakobskem gledališču, kjer lansko in letošnjo sezono obeležujejo 100-letnico delovanja.

Novinar Boris Cipot in Janez Vlaj sta se dotaknila tudi afere Masleša. Janez Vlaj dotične zadeve zaradi poklicne etike ni želel komentirati, saj je tudi član Komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu Republike Slovenije, ki bo odločala o ravnanju Branka Masleše. Kljub vsemu je Vlaj prepričan, da je uspešno delo sodstva odvisno od zaupanja ljudi. To lahko sodniki po njegovem mnenju dosežejo samo v kolikor so vsestransko avtonomni in morajo biti opremljeni z atributi, ki jih predstavljajo strokovno znanje, vrednostni sistem in pogum.

Na svoji poklicni poti se je Janez Vlaj tudi dodobra srečal z Brankom Maslešo in to predvsem, ko je nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Grčiji in na Cipru Vladimirju Kolmaniču svetoval o izrednem pravnem sredstvu, ki ga ima na voljo v postopku po zakonu. Takrat naj bi po njegovih navedbah želel Branko Masleša njega osebno izriniti iz položaja. V “spor” med Brankom Maslešo in Janezom Vlajem se je takrat vmešal celo takratni minister za pravosodje Aleš Zalar, katerega trditev je pod Vlajevo fotografijo objavil tudi Dnevnik. Aleš Zalar je takrat izjavil: “Ravnanje sodnika Vlaja je slaba usluga celotnemu sodstvu”. Postopek je epilog dobil pred Komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, ki je ugotovil, da je Vlaj ravnal v skladu z načeli Kodeksa sodnike etike in ne obratno, kot se mu je očitalo.

Foto: Prava.si

Celoten intervju z Janezom Vlajem si lahko preberete tukaj.

Vir: Prava.si