Podpisana pogodba za izvedbo letalske zaščite pred točo v severovzhodni Sloveniji

Foto: pixabay.com

Ljubljana 7 julij 2020 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je konec junija podpisalo pogodbo z izvajalcem letošnjih aktivnosti na območju SV Slovenije, potrebnih za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom z letalsko obrambo pred točo. Vrednost pogodbe znaša 260.000 evrov, od katerih bo ministrstvo prispevalo dobrih 86.000 evrov razliko pa občine.

Letos bo letalsko obrambo pred točo izvajalo Športno društvo Letalski center Maribor, ki je bil izbran na podlagi skupnega javnega naročila, h kateremu je pristopilo 58 občin. Izvajanje letalske obrambe pred točo zajema obdobje od 25. junija 2020 do vključno 15. septembra 2020. Ukrep bo zajemal območje 27 občin v statistični regiji Pomurje, 41 občin v statistični regiji Podravje, občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske regije in občino Podvelka iz Koroške statistične regije.

Ukrep je pomemben saj je nevarnost pojava toče v Sloveniji velika, poleg tega naša država sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi. Nevihte s točo na ozemlju okoli 1 km² se v Sloveniji pojavijo vsako leto nekaj desetkrat; take, ki prizadenejo ozemlje nekaj km² nekajkrat, tiste z večjim obsegom pa vsakih nekaj let enkrat. Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča, temveč najbolj pogosto tudi močan veter in intenzivne padavine.

Na aministrstvu za kmetijstvo se zavedajo, da sta najboljši obrambi pred posledicami toče  zaščitna mreža in zavarovanje kmetijskih pridelkov pred točo. Ob tem poudrajajo, da je mogoče zaščitne mreže uporabiti le v trajnih nasadih, predvsem sadovnjakih. Večji del na novo posajenih sadovnjakov že vključuje tudi postavitev mreže. Kmetijske pridelke je mogoče zavarovati pred posledicami škode zaradi toče in pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije, še poudarjajo na kmetijskem ministrstvu.

M.I.