Popravek s pojasnili družbe Kras d.o.o. o zmedi glede imena proizvajalca pršuta – Lidl obvešča: odpoklic pršuta zaradi bakterije, ki lahko povzroči tudi smrt človeka

K spodnji novici, ki smo jo objavili 19. 5. 2020 dodajamo pojasnilo, ki smo ga prejeli s strani družbe Kras d.o.o., ker je na trgu prihajalo do zmede zaradi poimenovanja umaknjenega izdelka.

“Iz družbe Kras, d.o.o., sporočajo, da PRŠUTARNA S ʼ KRASA, na katero se sestavek nanaša, nima nobene povezave z družbo Kras, d.o.o. in prosijo, da se to objavi , ker je (na žalost) na trgu že prišlo do zmede, saj kupci izdelke PRŠUTARNE SʼKRASA že zamenjujejo z izdelki družbe Kras, d.o.o.”

Podjetje LIDL izvaja preventivni odpoklic živila, ki zaradi bakterije listeria monocytogenes lahko povzroči tudi smrt človeka.

Podjetje Lidl Slovenija izvaja preventivni odpoklic, pršuta v kosu znamke Naše nam paše, ki ga proizvaja Pršutarna s’ Krasa, zaradi prisotnosti bakterije listeria monocytogenes. Rok uporabe omenjenega živila je 8. 9. 2020, lot številka pa 506120. V Lidlu Slovenija so ob rednem internem preverjanju kakovosti omenjenega izdelka ugotovili prisotnost patogene bakterije listeria monocytogenes, ki povzroča bolezen listeriozo.

Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je  listerioza  eden od  vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi  okužbami in zastrupitvami z živili. V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska).

Lidl kupce poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. V prodaji je bil pri Lidlu Slovenija, ki ga je že izločil iz prodaje. Izdelek lahko kupci vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kupnino pa jim bodo povrnili tudi brez predložitve računa. Ostali izdelki znamke Naše nam paše proizvajalca Pršutarna s’ Krasa, ki se prodajajo v Lidlu, niso zajeti v odpoklic, so še zapisali pri omenjenem podjetju.

M.I.