V bližini Trsta so v soboto zgodaj zjutraj opazili ogromnega Brazdastega kita, ki je plaval v Tržaškem zalivu. Ista vrsta kita je že večkrat priplavala v Piranski zaliv, medtem ko je leta 2003 eden tudi nasedel in poginil. Njegovo okostje si lahko ogledate v piranskem muzeju.

15-metrskega brazdastega kita (latinsko Balaenoptera physalus) so opazili v soboto zjutraj, v vodah med Izolo in Piranom v bližini tržaške obale, zvečer pa je ponovno priplaval v Piranski zaliv. Novico o kitu v Tržaškem zalivu je sporočil Inštitut modrega sveta iz Velikega Lošinja.

Čeprav smo na tem območju že večkrat videli kita, ki je zašel v naše vode, to ni ravno običajno. Strokovnjaki pravijo, da so se kiti po vsej verjetnosti vrnili v tista morja, ki so bila prej veliko bolj obremenjena z morskim prometom. Glede na situacijo s koronavirusom, se je umiril tudi pomorski promet, kar jim je omogočilo mirnejše morje za vrnitev.

Dolžina odraslega brazdastega kita seže nekje med 16 in 20 metrov. Kiti so sesalci in so posebni, saj lahko plavajo tudi do globine 2250 metrov, imajo največje možgane na svet, živijo pa lahko več kot sedemdeset let. Število kitov se sicer v svetovnem merilu povečuje, kljub kitolovu v določenih državah sveta. Rusija s kitolovsko industrijo zapolnjuje vrzel v kemični industriji, na Japonskem in na Ferskih otokih pa je kitovo meso del tradicionalne prehrane. Nekateri strokovnjaki to odsvetujejo, saj prevelike količine kitovega mesa, ki ima visoko vsebnost težkih kovin, povzročajo motnje v psihičnem razvoju .

Avtorica Sara Kovač, Nova24TV