PREBERITE: Odziv infektologa Federica V. Potočnika, ki popolnoma demantira navajanja v zadnji oddaji Tarča o seznamih smrti

Twitter

Za portal Domovina.je. se je na poročanje oddaje Tarča o “seznamih smrti” odzval zdravnik specialist infektolog Federico V. Potočnik, ki je neposredno bil vključen v boj z epidemijo.

Infektolog prepričan, da so podatki v Tarči prikazani nepošteno

V intevjuju je Federico V. Potočnik povedal, da je ob gledanju Tarče na TV Slovenije moral odkimavati skoraj vsakemu stavku izrečenemu v oddaji. Saj je prepričan, da so bili dogodki v oddaji prikazani nepošteno in s polresnicami. Ob tem je poudril, da so bili s kolegi ob gledanju oddaje jezni in razočarani, saj so nekateri novinarji, ki se na zdravje in etične dileme ob koncu življenja ne spoznajo v prime-time rušili ugled zdravnikov in jim pljuvali v obraz. In to predvsem zdravnikom, ki so se borili v času epidemije ter daljali od sebe kolikor so lahko.

Po besedah infektologa so se ob začetku epidemije vsi specializanti vrnili vmatične ustanove, da bi se preprečilo italijanski scenarij. Poudaril je, da je bil v Celju urgentni center popolnoma preurejen, prav tako nekateri oddelki, ki so bili pripravljeni za večje število COVID bolnikov. Zdravniki so podvojili dežurstva, v zraku pa se je čutila tesnoba.

V Celju so bili skoraj brez opreme oziroma so jo imeli le za dva dni. Nekaj zdravnikov je po besedah Potočnika iskalo možnost, da bi z lastnimi sredstvi pripeljali zaščitno opremo iz Kitajske. Sedaj pa se iztrgano iz konteksta poroča kot, da je šlo za barabije z maskami. Infektolok si je ob tem še postavil naslednje vprašanje: Kdo se bo ob drugem valu za nas še izpostavil?

Na vse je apeliral, če si predstavljajo kako težko je delati sestri, ki mora na dveh koncih delati z nestabilnimi pacienti. Ali, ko specializantu, ki dela že osmo dežurstvo v mesecu in to v polni varovalni opremi.

Potočnik je izpostavil tudi dejstvo, da se ljudje ne zavedajo, kaj bi se zgodilo, če bi se stanje, ki je bilo v Šmarju pri Jelšah zgodilo še v petih ali desetih domovih, ki gravitirajo na SB Celje. To bi pomenili prehod na vojno triažo in bi se dogajalo podobno kot v Italiji, ko so ventilatorje dobivali samo tisti pod 60 let.

V Sloveniji ni bilo nobenih seznamov smrti

Infektolok Potočnik je prepričan, da so bili seznami poimenovani “seznami smrti” samo v propagandne namene. To so bile strokovne odločitve o tem kdaj se pacienta pošlje v bolnišnično obravnavo oziroma kdaj bi to za bolnika pomenilo še večje trpljenje. V medicini namreč obstaja legitimna debata kdaj varovance premeščati v bolnišnice, če so kapacitete polne – gre za strokovno debato in ne javno. Vsakega premeščenega bolnika v bolnišnico se določi stopnja ukrepov, ki se dogovorijo s svojci. Končno odločitev sprejmejo zdravniki na podlagi strokovnih mnenj.

Ne gre za teme v katerih se zabava gledalce

V odzivo se je Federico V. Potočnik dotaknil tudi dejstva, da to niso teme, ki bi se lahko odvijale v stilu cirkuških iger, ki bi zabavale gledalce. Poudaril je, da zdravniki niso nobena mafija, kot se jih je želelo prikazati v zadnji oddaji Tarča. Kamera po sedah Potočnika vse prenese vendar dodaja zelo ganljivo misel:

Spomnim se gospe, ki je bila pri nas zaradi covida. Kljub maksimalnemu kisiku se je slabšala, njena srčna bolezen pa ne bi prenesla intenzivnega zdravljenja. Čeprav je bila mirna, v očeh ji je bilo popolnoma jasno, da odhaja. Nazadnje mi je rekla: “Dajte me domov”. Takrat ni bilo novinarjev, takrat ni bilo kamer. Gospa je tisto noč umrla sama, daleč od doma, v neki bolnišnični sobi”.

Vir: Domovina.je.