Predsednik vlade Janez Janša: Slovenija in Hrvaška se skupaj borita, da bi se Evropa širila in postala cela ter svobodna v celoti

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša na povabilo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića udeležil slovesnosti, ki jih ob dnevu državnosti pripravlja Republika Hrvaška. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša na povabilo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića udeležil slovesnosti, ki jih ob dnevu državnosti pripravlja Republika Hrvaška. Predsednik vlade in soproga sta se ob tej priložnosti udeležila koncerta, ki je potekal v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

Ob prihodu v Zagreb na včerajšnji koncert je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije najprej čestital Republiki Hrvaški ob dnevu državnosti. “Letos je leto, ko se tako Slovenija kot Hrvaška spominjata dogodkov in pogumnih korakov, ki smo jih naredili zato, da smo se znebili jugoslovanskega jarma in vzpostavili lastno suverenost in državnost,” je dejal predsednik vlade in dodal: “To so bili časi velikega tveganja pa tudi velikega poguma tako za Slovenijo kot Hrvaško. In če danes primerjamo čas, ki ga sedaj živimo, s tistim časom, vidimo, da kljub težavam, ki jih imamo in kljub epidemiji, s katero se še vedno soočamo in upamo, da smo na koncu tega boja in da smo uspešni, da je ta primerjava v velikanski meri v korist sedanjosti,” je dejal predsednik vlade. “Danes sta tako Slovenija kot Hrvaška članici Nata in Evropske unije, skupaj se borimo in prizadevamo za to, da bi se Evropa širila in postala cela in svobodna v celoti,” je poudaril predsednik vlade.

“Če smo bili pred 30 leti nekje na pragu nove poti, smo danes po 30 letih na sredini prehojene poti, kjer so še vedno problemi, kljub temu pa je čas neprimerljivo bolj optimističen in danes smo skupaj kot članici EU in zveze Nato tudi v položaju, ko lahko pomagamo drugim in ko lahko pomagamo tistim, ki želijo vstopiti v ta prostor svobode in prostor o katerem smo pred 30 leti zgolj sanjali,” je dejal predsednik vlade.

Ob koncu se je slovenski premier ponovno zahvalil za povabilo hrvaškemu predsedniku vlade in ga ob tem tudi javno povabil na našo proslavo ob dnevu državnosti 25. junija, ko bo Slovenija tudi drugič v svoji zgodovini prevzemala predsedovanje Svetu EU. “Računamo na dobro sodelovanje takrat,” je dejal slovenski premier, ki je ob koncu Hrvaški tudi čestital za dobro vodenje Sveta EU v izjemno zahtevnem času, ko je bila epidemija še brez luči na koncu tunela, brez cepiv in ko je bilo treba Evropo v marsičem organizirati na novo.

Predsednik Vlade RS