Prenova planinskega doma na Resevni tudi z občinskimi sredstvi

Slika je simbolična. (Foto: pixabay.com)

Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je v ponedeljek, 1. avgusta, s predsednikom Planinskega društva Šentjur Petrom Jevšnikom podpisal sporazum o sofinanciranju prenove planinskega doma na Resevni, ki je že v teku.

Občina Šentjur je v sporočilu za javnost zapisala, da je Planinsko društvo Šentjur na razpisih za prenovo pridobilo nepovratna državna in evropska sredstva v višini 108.000 evrov. Stroški celotne prenove pa znašajo skupno več kot 400.000 evrov. Občina Šentjur je pristopila k sofinanciranju in z rebalansom proračuna v letu 2022 zagotovila 250.000 evrov za prenovo planinskega doma, 1. avgusta pa je bil podpisan tudi ustrezni sporazum.

Župan mag. Marko Diaci je ob podpisu izpostavil, da je planinski dom na Resevni ena osrednjih rekreacijskih, pohodniških in izletniških točk v naših krajih ter je med obiskovalci izjemno priljubljena. Lokacija sredi gozda je idilična, dodatna atrakcija je razgledni stolp. Število obiskovalcev se iz leta v leto povečuje. Dotrajanost doma pa je onemogočala razvoj v smislu novih vsebin in ciljnih skupin, ki bi lahko v domu tudi prespale in bi se tako izkoristil tudi turistični potencial. “Glede na izjemen pomen planinskega doma pristopamo k prenovi, ter mu želimo podaljšati življenjsko dobo in omogočiti razvoj. Pričakujem, da bo obnovljeni dom še pridobil na priljubljenosti, hkrati pa nudil večjo kvaliteto vsem uporabnikom, planincem, rekreativcem od blizu in daleč ter vsem obiskovalcem, je povedal župan in se zahvalil lastnikom, Planinskemu društvu Šentjur, za dosedanje upravljanje.

Predsednik Peter Jevšnik je izrazil veselje, da je lokalna skupnost prepoznala pomen prenove, saj bo z občinskim sredstvi veliko lažje zapreti finančno konstrukcijo. Izpostavil je, da se v vpisno knjigo letno vpiše po 8.000 obiskovalcev, obisk pa je še dosti večji. K temu pripomore tudi dejstvo, da je vse dni, razen ob ponedeljkih in torkih v domu zagotovljena gostinska ponudba, ob čemer sta se z županom zahvalila oskrbnici Iveti Perc za skrb za dom. Kot je še dodal Miro Rožej iz PD Šentjur, je že nekaj let zorela ideja o temeljiti prenovi, saj je dom vidno dotrajan. Grajen je bil namreč že leta 1961, z udarniškim in prostovoljnim delom ter takrat dostopnimi materiali. PD Šentjur je projektno dokumentacijo naročilo v letu 2020. Poleg na razpisih pridobljenih sredstev so doslej planinci obnovo financirali iz donacij, za katere se iskreno zahvaljujejo in se priporočajo za prispevke tudi v bodoče, saj gradbena dela razkrivajo še mnoge pomanjkljivosti, ki pomenijo dodatne stroške.

Rekonstrukcija doma je razdeljena na 3. faze:

– 1. faza zajema prenovo sanitarij v pritličju, 1. nadstropju in mansardi ter celovito prenovo mansarde z ureditvijo dveh večjih večnamenskih prostorov.

– 2. faza zajema celovito prenovo 1. nadstropja, v katerem se bo uredilo dva apartmaja in dve sobi s skupnimi ležišči. Skupno bo imel objekt 35 ležišč.

– 3. faza zajema energetsko sanacijo objekta.

Evropska in državna nepovratna sredstva je PD Šentjur pridobilo za izvedbo prve in tretje faze, za kar so določeni tudi roki porabe, tako bi morala biti energetska sanacija izvedena do letošnje jeseni.

Občina Šentjur