V članku “V Celju “rojeni” preventivni program za mlade praznuje polnoletnost” objavljenem na celje.info lahko beremo, da je bil leta 2001 v Celju ustanovljen preventivni program To sem jaz, na tedanjem Zavodu za zdravstveno varstvo. Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje skrbijo za izvajanje in razvoj programa za mlade, ki je usmerjen v krepitev duševnega zdravja in psihične čvrstosti.

Svetovalnica tosemjaz.net je po 18 letih delovanja najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim.

Po poročanju spletnega portala celje.info je v svetovalni mreži trenutno 55 strokovnjakov – prostovoljcev (psihologi, zdravniki ter drugi strokovni delavci). Anonimnim mladostnikom so v tej spletni svetovalnici v osemnajstih letih odgovorili na več kot 43.000 vprašanj, ki so povezani s težavami odraščanja.

Nekje 60 odstotkov vprašanj zastavijo mladostniki v starostni skupini od 14 do 17 let. Približno 75 odstotkov vprašanj zastavijo dekleta. Poglavitna dobrobit spletne svetovalnice je, da mladim omogoča anonimen ter preprost dostop do strokovnega nasveta. In prav zaradi anonimnosti lahko mladostniki v spletni svetovalnici velikokrat lažje spregovorijo o svojih stiskah, kot bi to zmogli v ordinaciji zdravnika ali psihologa.

Vprašanja mladih se najpogosteje nanašajo na telesno dozorevanje ter telesno zdravje, medosebne odnose, prijateljstvo, zaljubljenost, spolno zdravje in spolnost. Na področju duševnega zdravja mladi najpogosteje odpirajo teme o problemih v komunikaciji, stresu, čustvenih stiskah ter težavah s samopodobo.

Približno 10 odstotkov je vprašanj, ki jih mladostniki sporočajo v kriznih osebnih situacijah, največkrat se nanašajo na depresijo, samomorilnost, motnje hranjenja ter samopoškodbeno vedenje. V treh dneh ali prej prejme odgovor svetovalca približno polovica mladih uporabnikov, do pet dni čaka na odgovor 75 odstotkov mladih uporabnikov.

Celjska ekipa strokovnjakov s področja duševnega zdravja je z neprecenljivo mrežo prostovoljcev – spletnih svetovalcev različnih strok orala ledino na področju spletnega svetovanja mladim. Leta 2014 so znanje, ki so ga pridobivali predvsem iz izkustvene prakse strnili v monografiji Srečanja na spletu.

Drugi del programa To sem jaz pa se odvija na šolah, na področju šolske preventivne prakse.  Izšel je tudi prenovljen ter razširjen priročnik za preventivno delo z mladostniki Zorenje skozi To sem jaz.

 

Članek V Celju “rojeni” preventivni program za mlade praznuje polnoletnost” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/splosno/v-celju-rojeni-preventivni-program-to-sem-jaz-praznuje-polnoletnost/