“Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo,” je v odzivu izpostavil predsednik SMC Zdravko Počivalšek potem, ko ga je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer obvestila, da odstopa z mesta podpredsednice stranke, prav tako pa je tudi izstopila iz stranke. Ker pa je Klampferjeva odločitev o odstopu sporočila skoraj sočasno, kot je o njej obvestila medije, je Počivalšek prepričan, da to razgalja pravo ozadje za njeno odločitev. “To je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank.”

Zdravko Počivalšek je v odzivu pojasnil, da je povsem razumljivo, da imajo v stranki različne poglede na situacijo in prihodnje delovanje, a bi bilo vseeno prav, da se o tem pogovorijo. Očitno pa Klampferjeva ni bila pripravljena na dialog, ostro je namreč nasprotovala dialogu v stranki potem, ko je Marjan Šarec najavil svoj odstop z mesta predsednika vlade. Še posebej jo je motilo, da bi se stranka pogajala za oblikovanje koalicije s stranko, ki je bila relativna zmagovalka volitev.

Presenečenje Počivalška je še toliko večje, ker je Klampferjeva šele pred tremi meseci postala podpredsednica stranke SMC. “Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države,” je prepričan prvak SMC. Ker pa je Klampferjeva odločitev o odstopu sporočila skoraj sočasno, kot je o njej obvestila medije, je Počivalšek prepričan, da to razgalja pravo ozadje za njeno odločitev. “To je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank.”

Navedbe Klampferjeve so zbirka pol- in neuradnih informacij
Poudaril je, da tako sam kot tudi celotna stranka cenijo dosežke dela Klampferjeve, kar ji je večkrat tudi dal vedeti. Po besedah Počivalška bodo učinki ukrepov, za katerimi je stala in se osebno močno izpostavila vidni tako v sedanjosti, kot tudi v prihodnje. Prepričan je, da je lahko toliko izpeljala na račun podpore, ki jo je uživala v stranki. “Trditi drugače pa je nepošteno,” je odgovoril na očitek Klampferjeve, kako naj nikdar ne bi imela podpore v lastni stranki.

Na očitke je Počivalšek izpostavil, da je SMC bila in ostaja v nečem zelo liberalna in sicer v strpnosti do različnih stališč. Od nekdaj so se namreč soočali z različnimi pogledi, nič drugače ni potem, ko je Marjan Šarec najavil odstop z mesta predsednika vlade. Prav tako je dal vedeti, da si niti on, niti vodstvo stranke ne domišljata, da bo pot “miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom” privedla do dokončne odločitve.

Glede pisma nekdanjega predsednika stranke Mira Cerarja, ki ga je nedavno poslal in z njim sporočil, da v vladi Janeza Janše ne bo sodeloval, je izpostavil, da to predstavlja izraz lastne volje in načina mišljenja, do česar pa ima po besedah Počivalška vsakdo pravico. Ne strinja pa se z oceno politične situacije, kot jo je podala Klampferjeva, saj ta ne temelji na dejstvih, ampak le na “površni nabirki pol- in neuradnih informacij”. Počivalšek je po poročanju STA ponovil, da bo stranka v tem času “sprejela samo dve odločitvi: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade, in da se z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca pripravlja na morebitne nove predčasne volitve.”

Politika izključevanja ne vodi do operativne in dovolj močne vlade
Po prvih pogovorih Počivalška z Janšo v petek je Počivalšek pisal članstvu stranke in jih pozval, da je potrebno na razmere v političnem prostoru zreti z razumnostjo, pri čemer je izpostavil, da se prek politike izključevanja ne pride do operativne in dovolj močne vlade, saj je nujno potreben dialog. Člani so bili pozvani, da naj ohranijo trezno glavo, da ni nobene potrebe po zaletavih in kratkovidnih dejanjih. Kot smo že pisali, pa odstop Klampferjeve ne čudi toliko glede na to, da gre v resnici za diverzantsko akcijo, za katero stojita Šarec in njegova desna roka Damir Črnčec. Šarec namreč nujno potrebuje predčasne volitve, sicer lahko postane politični mrtvak. Kot je na Twitterju zapisal prvak SDS Janša, je imel Črnčec Klampferjevo pripravljeno za vodenje SMC, že na kongresu DeSUS pa je naokoli razlagal, da so sedaj na vrsti prav oni.

Avtorica Hana Murn, članek je bil prvotno objavljen tukaj.