Rosvita Pesek za Radio Ognjišče: “Politiki z leve z izbiro praznikov skrivajo, da smo nekoč živeli v sistemu, v katerem je bila dovoljena le komunistična stranka Milana Kučana”

Foto: Zajem zaslona (Facebook)

Ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti je Rosvita Pesek za Radio Ognjišče podala mnenje, da v Sloveniji ne praznujemo nekaterih pomembnih praznikov in to iz enega zelo preprostega razloga. Po mnenju Peskove so za to “zaslužni” politiki z leve, saj s takšnim načinom izbire praznikov prikrivajo, da smo nekoč živeli v sistemu, kjer je bila dovoljena samo komunistična stranka Milana Kučana. Tej politiki pa so bili podrejeni mediji, sodstvo in vsi ostali podsistemi.

“Ne razumem, zakaj slavimo 30 let parlamentarizma in državnega zbora, saj se naš parlamentarizem, naša svoboda javne besede in političnega delovanja ni začela z državnim zborom. Začela se je s skupščino na cvetno nedeljo, 8. aprila 1990. In če bi že kaj morali slaviti, bi morali slaviti dan demokracije ali pa dan prvih svobodnih in demokratičnih volitev in to bi slavili letos že dvaintridesetič, ne tridesetič. Saj ni bil državni zbor tisti, kamor so bili prvič svobodno izvoljeni poslanci. Prvič smo svobodno volili leta 1990 in jaz imam s temi slovenskimi prazniki, ki smo jih tako nesrečno postavili, res kar nekaj težav. Ne razumem, zakaj praznujemo 26., če bi lahko praznovali 23., saj smo takrat šli na plebiscit. Meni se zdi dejanje plebiscita samo, ko je 1.392.000 ljudi šlo in obkrožilo za, pomembnejše dejanje od tega, kdaj smo mi pač ta plebiscitni rezultat razglasili. To je ena od stvari. Druga je ta, kot ste mi rekli, dan državnega zbora ali kaj ste rekli, dan parlamentarizma,” je za Radio Ognjišče povedala Rosvita Pesek.

Pri tem še dodaja, da se je moral Milan Kučan tako leta 1990 začasno umakniti z oblasti, ko je volitve v skupščino dobil Demos z voditeljem dr. Jožetom Pučnikom. Vodenje takratne vlade pa je prevzel Lojze Peterle. Kljub temu p njenih besedah Milan Kučan še vedno ni izgubil vpliva v politiki, kar nenazadnje dokazuje zmaga Nataše Pirc Musar na predsedniških volitvah. Novo predsednico je namreč vse skozi podpiral Milan Kučan, ki se je udeležil tudi njene prisege v državnem zboru.

Vir: Spletni časopis