V ponedeljek je povsem nepričakovano odstopil predsednik vlade Marjan Šarec. Še posebej je presenetil svoje koalicijske partnerje. Presenetil pa je seveda tudi javnost, namreč 15. januarja je na obeh velikih televizijah zagotavljal, da je s koalicijo vse v redu. Očitno tisti, ki imajo šest popravnih na Srednji lesarski šoli, rabijo kar leto in pol, da ugotovijo tisto, kar smo nekateri vedeli že takoj. O tem, o odzivih na njegov odstop ter o možnostih, ki so na voljo, sta v oddaji Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem komentirala predsednik Dobre države Bojan Dobovšek in predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. 

Po besedah Dobovška obrat od nedavnih trditev Šarca, kako je vse v redu, pa do odstopa, kaže odraz politične kulture v Sloveniji. “Kot kaže so morali pripraviti piarovski odziv na vse to, da bi zvalili odgovornost na partnerje. V bistvu pa je počil milni mehurček v njihovi lastni stranki in so skušali to prikriti javnosti. Torej prikriti to, da ga zapuščajo najtesnejši sodelavci in da ne zmorejo več.”

Po besedah Kanglerja je bil le Šarec tisti, ki se je pred 14 dnevi počutil, kot, da je v raju. “Očitno mu je šlo, kot da je v raju, saj ima ob svoji strani dobrega svetovalca- nekdanjega direktorja Sove, ki ima neke informacije. Matej Tonin in Janez Janša pa sta pokazala, da več kot očitno poznata slovensko politiko, imata dolgoletne politične izkušnje in vesta, da muha enodnevnica ne more preživeti. Predsedniku vlade je lastna stranka razpadla.” Izpostavil je, da ni dovolj, da si všečen se navzven hvališ, pri tem pa spomnil tudi na to, da so ga v tujih medijih po odstopu zamenjali s hrvaškim predsednikom vlade. “Še en dokaz več, da nima niti mednarodne kilometrine, je pa dober igralec. Zna pa dobro igrati predsednika vlade in ta dobra njegova igra, ki jo je ves čas igral, je odraz tega, da mu je razpadla lastna stranka. Na domačem teatru je slabo igral, ni bilo komunikacije med ministri lastne stranke in med poslanci. Poslanci so zelo nezadovoljni nad Šarcem, na njegovega svetovalca pa so dobesedno alergični. To lahko potrdim iz prve roke.”

Foto: Printscreen

“Slovenija potrebuje resno vlado, ki bo operativna in bo delovala partnersko,” je prepričan Dobovšek. “V Dobri državi smo predlagali, da ima vlada devet ministrstev, kar je zelo operativno. To omogoča cilje, ki jih je potrebno zastaviti, ki so zelo operativni in na ljudeh, ki so strokovni. V nekem smislu tehnična vlada, ki ima zelo močno podporo v parlamentu. To je potrebno v Sloveniji, sploh v trenutku, ko se kažejo začetki krize v nekaterih drugih državah. Potrebno je speljati ključne zadeve: od zdravstva (konec čakalnih vrst, urediti javna naročila), infrastrukture (ta razpada, tukaj se izgubi veliko denarja), do skrbi za starejše. Urediti je potrebno domove za ostarele in poskrbeti, da mladim ne bo potrebno v tujino. Torej, da jim bo pri nas omogočeno življenje.”

Volitve vse bolj postajajo šov in če imaš šov, potem ga imaš tudi po volitvah
Na vprašanje, če so leto in pol nazaj pričakovali, da je Šarčeva vlada tista, ki bo tega sposobna, je Dobovšek odgovoril, da je vse znano v ekipah. “Ko smo bili na volilnih srečanjih, sem predlagal, da vsi predstavijo ekipe. Kajti skozi ekipe se vidi, kaj bo nekdo speljal. Vse stranke, ki so bile v koaliciji, niso želele predstaviti ekipe in so skrivale. Mogoče sploh niso vedeli, koga bodo imeli, ali pa koga imajo v ekipi.” Poudaril je dejstvo, da ima le resna stranka tudi resno ekipo. Volitve po besedah Dobovška vse bolj postajajo šov in če imaš šov, potem ga imaš tudi po volitvah. “Ne moreš potem pričakovati, da če si takega izvolil, da bo potem resno vladanje.”

Avtorica Hana Murn, več si lahko preberete tukaj.