Simbolna trgatev potomk modre kavčine z Lenta na Konjiškem

Foto: Občina Slovenske Konjice

V Škalcah so v četrtek opravili simbolno trgatev potomke modre kavčine z Lenta, ki jo Konjičani radi imenujejo kar trta Škalčanka. Pred tem so konjiški vinogradniki potrgali tudi grozdje trte Kartuzijanke, ki uspeva v Žički kartuziji. Obe potomki sta letos dobro obrodili, je zapisano v obvestilu za javnost na spletni strani Občine Slovenske Konjice.

Modra kavčina z Lenta, ki se je v letu 2004 vpisala v Guinenessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, je stara več kot 400 let. Občina Slovenske Konjice je že kar nekaj časa dom kar dvema uradnima potomkama te žametne lepotice, Škalčanki in Kartuzijanki. Gospodar obeh trt je župan občine Slovenske Konjice, skrbništvo pa je bilo zaupano Vinogradniško vinarskemu društvu Slovenske Konjice (VVD). Sicer pa v vinogradnih konjiških vinogradnic in vinogradnikov uspeva še veliko številko potomk te žametne lepotice z Lenta, ki jih bodo v prihodnjih dneh, v kleti Domačije Kalšek-Podkrajšek, stisnili za namen posebne polnitve VVD.

Stara trta z Lenta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije kot celote. Posajena ob koncu srednjega veka je preživela obleganje Turkov, številne požare v mestu, trtno uš, zavezniško bombardiranje mesta, hude poplave in druge ujme. Trdoživka danes še vedno kljubuje toku časa in zato smo tudi Konjičanke in Konjičani upravičeno ponosni na naši vzdržljivi, žilavi in neomajni žlahtni potomki, ki skozi vse leto spremljata doganjanje v Škalcah in v Dolini svetega Janeza Krstnika.

Simbolno trgatev v sončnih Škalcah je popestril harmonikar Amadej Androjna, na njej pa so spregovorili: župan Občine Slovenske Konjice in gospodar trte Darko Ratajc; direktor podjetja Zlati grič na vinogradu katerega uspeva trta Škalčkanka, Silvo Žižek; predsednica VVD Ivana Podkrajšek ter skrbnika obeh potomk – Dejan Brečko, skrbnik trte Škalčanke in Jože Tominšek, skrbnik trte Kartuzijanke. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili tudi predstavniki Evropskega reda vitezov vina.

Občina Slovenske Konjice02