Slovenska podjetja bodo dandanes toliko konkurenčna kolikor hitro se bodo razvijala

Foto: unior.si

Tudi letos so v družbi Unior v Zrečah pripravili Uniorjeve Dneve inoviranja, ki so bili namenjeni dvigu inovativne kulture, predvsem z usmerjenimi usposabljanji in uvedbo kreativnega sestanka. V družbi so pripravili tudi konferenco Unior 11 na kateri so nagradili njihove najuspešnejše in najboljše inovatorje ter pripravili okroglo mizo o inoviranju.

Za model kreativnega sestanka so se odločili na pobudo udeležencev, ki so obiskovali usposabljanje Inovativne kulture. Sestanke je inoviralo 30 entuziastov, ki so ga z nadaljnjim usposabljanjem prenesli na 96 sodelavcev, da lahko te vrste dogodkov organizirajo enkrat mesečno v njihovih delovnih sredinah. V kreativnem sestanku so se preizkusili tudi učenci OŠ Zreče, kjer so jim predstavili teoretične vidike  in v nadaljevanju praktične s katerimi se spopadajo v družbi Unior.

Foto: unior.si

Kot smo že povedali je bila v sklopu Uniorjevih Dnevov inovativnosti 2018 organizirana tudi konferenca Unior 11 z okroglo mizo. Na njej je najprej spregovoril član uprave Branko Bračko, ki je povedal: »Dejstvo je, da smo danes konkurenčni toliko, koliko hitro se bomo razvijali. Prav zato je inoviranje in iskanje rešitev ter novih poti, ključnega pomena. In zato smo danes tukaj, da poudarimo inovativno kulturo in da inovativno v Uniorju tudi živimo. Pri vsem tem pa je pomembno, da z neprestanim lastnim učenjem in pobudami za izboljšave prispevamo k rasti in razvoju Uniorja«.

V nadaljevanju je bila na konferenci predstavljena Inovativnost 4.0.  kateri je posebno pozornost namenil docent doktor Andrej Pompe, direktor FEBBS Ljubljana, programski vodja in svetovalec BrandBusinessSchool ter partner in strateški svetovalec v agenciji Formatis ter spregovoril o notranji človeški motivaciji, temeljem in predpogojem za inoviranje. Posebej je opozoril na pasti za neuresničitev inovativnosti ter poudaril, da je potrebno biti pri teh izzivih zagotoviti osnovne življenjske potrebe kot so zdravje, varnost in samouresničitev.

Na okrogli mizi so spregovorili Borut Kocbek, direktor Odela Slovenija d.o.o, Gašper Hren, iz Danfoss trata in Miha Škerlavaj, redni profesor na Ekonomski fakulteti ter Darko Hrastnik, predsednik Unior d.d. Darko Hrastnik je poudaril, da je posebno ponosen na dejstvo, da družba Unior že 100 let inovira. Izpostavil je pomembnost inoviranja v smeri Industrije 4.0. »V zadnjih letih smo izredno ponosni na dosežke podjetja, saj smo v proizvodnji nekaterih odkovkov prvi na svetu, ravno tako pri prodaji kolesarskega orodja. Posebna inovativnost se kaže tudi v programu Strojegradnje, saj je vsak stroj na svoj način inovacija.«

Borut Kocbek vidi digitalizacijo in industrijo 4.0 kot izziv za prihodnost, ki se je moramo vsi lotiti z optimizmom. Njihovo podjetje Odelo Slovenija d.o.o. je bilo lani tudi Tovarna leta. Gašper Hren je dodal: »V Danfossu smo v zadnjih letih okrepili inovativnost in programe za razvoj izdelkov ter se osredotočil na uvajanje najboljših praks pri uporabi orodij in izvajanju procesov.« Danfoss nagovarja potencialne zaposlene s sloganom: »Smisel vašega sodelovanja z nami je postaviti nova merila energetske učinkovitosti, kakovosti in zmogljivosti. Skratka, nemogoče spremeniti v mogoče.«

Dr. Miha Škerlavaj je v pogovoru povedal: »Ljudje niso talenti, ampak imajo talente. Zvezde niso zvezde, ampak so dejansko ozvezdja. Uspešnost najboljših posameznikov je izjemno pogojena z ljudmi in organizacijskim kontekstom, ki jih obdajajo.«

Najboljši in najvidnejši inovatorji 2018 so v družbi Unior postali: Ervin Matevžič, Boštjan Vezenšek, Damjan Pšeničnik, Silvo Kušar, Vili Močenik, Aleš Ribič, Magda Ravničar, Andrej Cizej, Boštjan Leskovar, Ivan Dolšek, Danijel Kukovič, Mitja Košir in Gorazd Godec.

M.I.