17. julija je Statistični urad Republike Slovenije (SURS) končal drugi pilotni projekt z naslovom Odpadna hrana, v katerem je dopolnil in izpopolnil v 2017 končani prvi pilotni projekt o statističnem spremljanju odpadne hrane.
Namen tega drugega pilotnega projekta je bil v dopolnitvi ter izpopolnitvi metodologije za statistično spremljanje količin v Sloveniji nastale odpadne hrane in ravnanja s to hrano ter tako izboljšati kakovost podatkov o odpadni hrani na nacionalni ravni. V tem pilotnem projektu so bili obdelani podatki za leto 2016.
V letu 2016 je prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 74 kg hrane, kar je približno 0,2 kg na dan. V odpadni hrani je bilo 35 % užitnega dela, takšnega ki bi ga z ozaveščanjem in pravilnim odnosom do hrane lahko preprečili ali vsaj zmanjšali, 65 % odpadne hrane so bili v običajnih razmerah neužitni deli, kot denimo olupki, kosti, lupine, koščice in podobno, ki se jih načeloma ne da zmanjšati.
46 % (skoraj polovico) vse odpadne hrane so proizvedla gospodinjstva. Ta odpadna hrana je bila 12 % vseh v 2016 v gospodinjstvih nastalih komunalnih odpadkov.
Več kot polovica (52 %) vse proizvedene odpadne hrane se je predelala anaerobno v bioplinarnah, četrtina (26 %) aerobno v kompostarnah. Odpadna hrana, zbrana kot del mešanih frakcij odpadkov, je bila pred odlaganjem biološko stabilizirana v obratih za mehansko-biološko obdelavo komunalnih odpadkov (20 %).
Vir: Surs