Štajerski Oli Walker želi v treh letih prehoditi pot od juga Južne Amerike do skrajnega severa Severne Amerike

Foto: osebni arhiv

V članku “Življenjski podvig Štajerca Oliverja: peš z juga Argentine na sever Aljaske”, avtorice Nine Vogrin lahko beremo, da se je 34-letni Oliver Tič iz Slovenskih Konjic pred letom dni odločil za nenavaden podvig, ki ga je pričel na jugu Argentine. Od tam ga bo pot v treh letih vodila proti severu, ko bo prehodil 27.000 kilometrov od skrajnega juga Južne Amerike do skrajnega severa Severne Amerike. Oliver ima za sabo v tem trenutku tretjino poti in se nahaja v Peruju.

Podvig je plod spoznanja, da potrebuje v življenju drastično spremembo. Vse bolj je Oliver spoznaval, da je njegovo mesto po različnih krajih sveta zato je leta 2016 izvedel svoj prvi veliki projekt, ko je peš opravil pot od zahodne do vzhodne obale ZDA in tako opravil pot dolgo 6.840 kilometrov. S šestmesečno hojo ni potešil svoje želje po hoji zato je skoval nov še bolj neverjeten načrt.

Foto: osebni arhiv

Tako je 5. 10. 2018 je Oliver pričel nov podvig, v katerem želi prehoditi 27.000 kilometrov od mesta Ushuaia, ki se nahaja na skrajnem jugu Argentine do mesteca Prudhoe Bay, ki je najsevernejši kraj na Aljaski.

V uredništvu Siola.net so se z Oliverjem pogovarjali pred nekaj dnevi po elektronski pošti, ko je prišel v Peru in jim je zaupal:  »Komaj sem že čakal na to, saj sem zadnjih nekaj mesecev preživel v bolivijskih in perujskih gorah, večinoma med 3.000 in 4.000 metri nad morjem in noči so bile kar mrzle. Zdaj pa me čaka okoli 2.000 kilometrov hoje ob obali do Ekvadorja.«

Na ta podvig se je pripravljal devet mesecev. Kljub temu, ga je pred odhodom najbolj skrbelo kako bo potekala komunikacija z domačini v Južni in Srednji Ameriki. »Španščina je bila zame španska vas, » se je v pogovoru pošalil Oliver ter nadaljeval,  »a mi gre zdaj iz dneva v dan bolje, domačini se me trudijo razumeti in glede osnovnih stvari se zdaj že lahko brez težav sporazumem.«

Foto: osebni arhiv

Na poti so mu do sedaj nekaj preglavic povzročale tudi vremenske razmere ter velika nadmorska višina. »Med prečkanjem Andov, ko sem bil na okoli 4.000 metrih nadmorske višine, so se pojavile težave z zdravjem. Premalo časa sem posvetil aklimatizaciji in zaradi prehitrega vzpona sem imel ogromno težav z dihanjem,« je še dodal Oliver.

Do tega trenutka je v enem letu prehodil 8.000 kilometrov. Njegovi načrti so bili, da bi prehodil v enem letu 1.000 kilometrov več, a je kljub temu vseeno zadovoljen z potekom dosedanje poti. Kljub zaostanku za načrtom je prepriča, da bo na Aljaski pot zaključil v načrtovanih treh letih: »Vsekakor imam še ‘rezervo’ in bi lahko dnevno prehodil več. Trenutno prehodim med 30 in 35 kilometri na dan, če bo treba, pa bom tempo okrepil,« je še dodal.

Foto: osebni arhiv

Na dolgi poti je lahko težava tudi denar zato ima Oliver za dnevno porabo na voljo 10 evrov. Vendar mu gre na poti lažje, ker srečuje gostoljubne ljudi, ki mu ponudijo tako prenočišče kot hrano. »Predvsem v Argentini me je gostilo ogromno ljudi,” je povedal, “tudi kar nekaj Slovencev, ki tam živijo. Sicer pa se zagotovo vsakih nekaj dni kdo ustavi ob meni in mi ponudi pomoč.« Največjo gostoljubnost je do sedaj doživel v Argentini, a na poti do sedaj nikjer ni doživel slabe izkušnje.

Kljub vsemu je največje gostoljubje doživel od dobrotnika iz Anglije: »Zaradi ljudi je ta pot tako posebna, deležen sem neizmerne dobrote popolnih neznancev. Pred kratkim se mi je na primer zgodilo nekaj res neverjetnega. Zadnjih nekaj mesecev sem imel ogromno težav z mobilnim telefonom. Pred dvema tednoma pa sem srečal gospoda iz Anglije, ki potuje po Južni Ameriki, in ko je videl, da je moj mobilni telefon v res katastrofalnem stanju, me je odpeljal v trgovino, kjer sem si na njegov račun lahko izbral nov telefon.«

Oliver se zaveda, da brez podpore domačih takšne pustolovščine ne bi bilo mogoče izvesti. »”Nekaj denarja za pot sem prihranil sam, ogromno pomoči pa sem dobil iz lokalne skupnosti, priskočila so podjetja in veliko prijateljev. V domačem okolju imam ogromno podporo in zaradi tega je vse skupaj veliko lažje. Brez prijateljev se tega projekta nikakor ne bi mogel lotiti oziroma, bolje rečeno, ne bi mogel zaživeti svojih sanj,« je za konec dodal Oliver oz. Oli Walker, ki je vzdevek nadet za omenjeni podvig.

Foto: osebni arhiv

Članek “Življenjski podvig Štajerca Oliverja: peš z juga Argentine na sever Aljaske” je dosegljiv tukaj: https://siol.net/trendi/potovanja/zivljenjski-podvig-stajerca-oliverja-pes-z-juga-argentine-na-sever-aljaske-508396