Stari grad Celje bo osvetljen rdeče in vijolično v podporo boju proti aidsu in ozaveščanju o invalidnosti

Stari grad Celje večkrat na leto osvetlijo z različnimi barvami v podporo prizadevanjem najrazličnejših organizacij za širjenje strpnosti in razumevanja do ranljivih skupin, sporočajo iz Mestne občine Celje. V začetku decembra bodo tako podprli svetovni dan boja proti aidsu in mednarodni dan invalidov.

V četrtek, 1. 12., na svetovni dan boja proti aidsu bo Stari grad Celje osvetljen z rdečo barvo, saj ta simbolizira podporo in solidarnost do vseh, ki živijo z virusom HIV ali so umrli zaradi AIDS-a. Študenti medicine, ki sodelujejo pri projektu Ljubezen in spolnost (@ljubezeninspolnost) iz Maribora in projektu Virus (@projektvirus) iz Ljubljane, po celotni državi postavijo stojnice in spodbudijo mesta, da rdeče osvetlijo glavne znamenitosti.

Z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo, je bil 3. december pred tridesetimi leti razglašen za mednarodni dan invalidov. Stari grad Celje bo vijolično svetil 2. in 3. decembra, nato pa ga bomo spet obarvali v praznične barve Pravljičnega Celja.

V Celju so v zadnjih letih uresničili kar nekaj projektov, ki prinašajo pridobitve tudi za invalide, za njihovo prijaznejše življenjsko okolje in bivanje.

V Dečkovem naselju Mestna občina Celje in družba Nepremičnine Celje zaključujeta največji stanovanjski projekt v zadnjih dvajsetih letih v Celju, izgradnjo nove stanovanjske soseske z javnimi stanovanji. Med njimi so tudi arhitekturno prilagojena stanovanja za potrebe invalidov in stanovanja s prilagojenimi inštalacijami za osebe z okvaro čuta.

V mestnem središču so na novo uredili Gubčevo in Lilekovo ulico, ki sta zaokrožili prenovo nekdanje veleblagovnice T in vzpostavitev Tehnoparka Celje. S teh ulic so umaknili avtomobile in jih namenili pešcem in kolesarjem. Tako sta zdaj ti ulici bolj prijazni tudi za invalide in jim omogočata lažje in varnejše premikanje.

V središču mesta so v tem letu uredili tudi javni stranišči, ki sta prilagojeni invalidom. Eno brezplačno je v pritličju stavbe Celjskega doma, ki ga lahko invalidi s pomočjo posebnega ključa uporabljajo 24 ur na dan. Po zgledu drugih mestnih središč pa so pri Turški mački uredili še javno mobilno sanitarno enoto, ki je prav tako prilagojena invalidom in ima dovozno rampo.  To javno stranišče je sicer plačljivo za simboličen znesek 50 centov.

Že od prej lahko invalidi v središču mesta uporabljajo javne sanitarije na Mestni tržnici, s katero upravlja družba Simbio.

Pred ureditvijo obeh javnih stranišč so predhodno zaprosili za mnenja invalidska društva v Celju. V sodelovanju z njimi poskušajo uresničiti čim več njihovih predlogov. Za projekte, ki odpravljajo diskriminacijo in jim omogočajo enakopravno vključevanje v življenjsko in delovno okolje ter družabno življenje. Pred izvajanjem projektov se pogosto posvetujejo z njimi in iščejo najboljše rešitve. Gre za del njihovega prizadevanja, da bi ustvarili prijaznejše mesto za invalide.

Mestna občina Celje