Štrukelj: Prva učinkovita zdravila bi bila lahko na voljo januarja 2022

(foto: Demokracija)

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Novosti na področju zdravil v primeru covida-19

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je predstavil novosti na področju zdravil, med njimi:

– Ivermectin, ki ga uporabljamo kot nadomestno zdravljenje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta posodobili priporočila. Še vedno sicer velja, da za samo zdravljenje to zdravilo ni primerno, saj ne vemo, kakšen bi lahko bil optimalni odmerek. Klinične študije so za zdaj negativne, a WHO in EMA zato svetujeta razširitev kliničnih študij tako po številu udeležencev kot po stopnji bolezni. Štrukelj poudarja, da to ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo, v večjih odmerkih pa je močno toksičen. Štrukelj je razkril, da si prizadevamo, da bi tudi Slovenija vstopila v mednarodni sistem kliničnih študij ali pa da bi sami izvedli klinično študijo. Češka in Slovaška sta dovolili pogojno uporabo ivermectina v bolnicah.

– Molnupiravir: je ena od protivirusnih učinkovin in preprečuje podvojevanje virusa.  T. i. tekoči pregled učinkovine je bil narejen že januarja 2021 in še vedno traja, klinične študije, ki so šle iz druge v tretjo fazo, pa še niso pokazale takšne učinkovitosti, da bi to učinkovino lahko registrirali kot zdravilo. Pričakujemo odobritev proti koncu leta.

– potencialno biološko zdravilo Sotrovimap: nadomešča naša protitelesa, ki nastanejo po okužbi ali po cepljenju. Predvidoma naj bi sotrovimap prišel na trg, če bo dobil dovoljenje, novembra ali decembra letos.

Štrukelj je glede cepiv dejal, da imamo trenutno v tretji fazi 24 cepiv. Pričakujemo cepivo CureVac, gre za mRNA cepivo. Naredili naj bi 300 milijonov odmerkov v letu 2021.

Cepivo Sputnik  V, ki je podobno cepivoma AstraZenece in J&J, ima nekoliko večjo učinkovitost, ker je sestavljeno iz dveh vektorskih osnov. V petek se je inšpekcijska skupina EME vrnila iz Rusije, kjer so izvajali še zadnje inšpekcijske postopke. Pričakujemo, da bi lahko bilo cepivo Sputnik V na razpolago v EU že junija.

Klasično cepivo Novavax zamuja tako s končnim podajanjem dokumentacije kot s proizvodnjo. EMA bo začela pregled cepiv iz Kitajske – Sinovac in Sinopharm.

Štrukelj je postregel še s podatkom iz ZDA, kjer je od 117 milijonov cepljenih z dvema ali enim odmerkom, zbolelo le 9760 oseb. Razmerje je okoli 1 proti 10.000, kar nam veliko pove o učinkovitosti cepiv.

Vlada Republike Slovenije